2024. március 29., péntek

Semjén: Elképesztő az Európai Bizottság döntése a hetes cikk elindításáról

Példátlannak és elképesztőnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság szerdai döntését, amellyel megindította az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt.

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt azt mondta: a döntés súlyosan sérti Lengyelország szuverenitását.

Elfogadhatatlan – folytatta a politikus –, hogy Brüsszel nyomást gyakorol szuverén tagállamokra, és önkényesen megbüntet demokratikusan megválasztott kormányokat.

Igazságtalannak nevezte, hogy a bizottság semmit nem tesz akkor, amikor egyes európai tagállamok nem tartják be az európai szerződéseket, majd politikai alapon eljárást indít a lengyel kormány ellen.

„Ez a kettős mérce tipikus esete, és amit most az Európai Bizottság tesz, az ellentétes az európai értékekkel” – jelentette ki a kormányfő helyettese.

Azt is kiemelte, hogy Közép-Európa és benne Lengyelország ma az európai gazdasági fejlődés motorja, Európának szüksége van Lengyelországra.

„A lengyel–magyar barátság és a magyar kormány elkötelezettsége a szerződések mellett egyaránt arra kötelez minket, hogy minden fórumon ellenezzük a bizottság lépését” – mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: a magyar kormány ma és a jövőben is határozottan kiáll Lengyelország mellett.

„Megvédjük Lengyelországot egy igazságtalan, koncepcionális politikai eljárással szemben” – mondta.

Az MTI-nek arra a kérdésére, miszerint ez jelentheti-e azt, hogy Magyarország megvétózza majd a lengyelek elleni döntést, a miniszterelnök-helyettes igennel válaszolt.