2024. március 29., péntek

Még több orosz gázt kapunk

Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vučić Moszkvában tárgyaltak

A földgáz tekintetében Szerbia nemcsak célországként, hanem tranzitországként is fontos Oroszország számára – emelte ki Vlagyimir Putyin orosz államfő az Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel közösen tartott tegnapi sajtójakoztatón. A négyszemközti beszélgetést követően hozzátette, Szerbia idén 26 százalékkal több orosz földgázt használt el, jövőre pedig 15 százalékkal több gáz érkezik Oroszországból Szerbiába.

A beszélgetés során megvitatták Szerbia bekapcsolásának a lehetőségét a Török Áramlat projektumba – nyilatkozta Putyin, majd azt is aláhúzta, hogy az orosz vállalatok más szerbiai energetikai üzemekben is érdekeltek, azaz szívesen beruháznának ezek felújításába. Emellett Oroszország a bankszektor területén tartja érdemesnek az együttműködés elmélyítését.

A felek az idegenforgalmi együttműködés elmélyítésére is lehetőséget látnak, valamint kilátásba helyezték a kultúra és a humanitárius tevékenység területén való együttműködés fokozását. Putyin e szempontból örvendetesnek tartja, hogy Szerbiában mind nagyobb az érdeklődés az orosz nyelv elsajátítása iránt.

Oroszország a Balkán stabilitásában érdekelt – jelentette ki Putyin, és arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy Moszkva a jövőben is kiáll Szerbia mellett az ország területi integritásának megőrzésében. Az orosz államfő szerint a koszovói kérdést politikai szinten kell megoldani, összhangban az ENSZ 1244-es határozatával. Moszkva a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet úgyszintén támogatja, természetesen abban az esetben, ha mindkét fél számára elfogadható megoldás születik.

Putyin közlése szerint a szerbiai kollégájával folytatott beszélgetés során nagy hangsúlyt fektettek a gazdasági együttműködésre. Az eddigi igyekezetnek köszönhetően 26 százalékkal, azaz 1,5 milliárd dollárral növekedett az árucsere-forgalom – húzta alá az orosz államfő, elégedettségének adván hangot, amiért a két ország vállalkozói szívesen ruháznak be a másik országban. Az orosz vállalatoknak ebben a pillanatban 4 milliárd dollár értékben van érdekeltségük Szerbiában – emelte ki Putyin, majd köszönetet mondott Vučićnak, amiért úgy döntött, hogy Belgrádban parkot neveznek el az Alekszandrov-kórusról, amelynek 84 tagja tavaly december 25-én egy repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette.

Szerbia és a szerb nemzet mindig hálás marad Vlagyimir Putyinnak, amiért megakadályozta, hogy Szerbiát népirtóként bélyegezzék meg, és amiért segítette Szerbiát a Koszovóért folytatott küzdelmében – emelte ki Vučić, aláhúzva, hogy Szerbia a jövőben sem foganatosít megszorításokat Oroszországgal szemben. Szerbia továbbra is katonailag semleges ország marad, nem csatlakozik a NATO-hoz – mondta Vučić.

Az elnöki találkozót követően a szerbiai delegáció tagjai az orosz államvezetés képviselőivel több megállapodást is aláírtak. Ezek egyike a Gazprommal köttetett. Ennek értelmében a Gazprom 2018-ban az eddigiekhez képest 15 százalékkal több földgázt szállít Szerbiába. 2016-hoz viszonyítva az idén 26 százalékkal több földgáz érkezett Oroszországból. 2016-ban 1,75 milliárd köbméter földgázt szállított a Gazprom Szerbiába, az idén pedig több mint 2 milliárd köbmétert.