2024. április 25., csütörtök

Sikeresen szerepeltek a VMSZ által támogatott jelöltek

Helyi közösségi választás volt Topolya és Kishegyes községben

Kishegyes mindhárom településén, Topolya község területén pedig a 15 helyi közösségből 12-ben tartottak helyi közösségi választást vasárnap.

Fremond Árpád: Topolya helyi közösségben a 21 megválasztott tanácstag közül 17-en élvezik a VMSZ támogatását (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fremond Árpád: Topolya helyi közösségben a 21 megválasztott tanácstag közül 17-en élvezik a VMSZ támogatását (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A jelöltek függetlenként indultak, de az egyéni jelölteket támogatásukról biztosították a községben jelenlevő pártok. A Topolyán megválasztott 21 tanácstag közül 17-en élvezik a Vajdasági Magyar Szövetség támogatását. Hasonló arányok születtek a falvakban is, Bajsa kivételével, ahol mind a 15 tanácstag mögött a VMSZ áll. A vasárnapi helyi közösségi választást értékelő sajtótájékoztatóján teljes megelégedettségének adott hangot Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének elnöke.

– Kiváló eredményt értek el az általunk támogatott egyéni jelöltek a vasárnapi helyi választáson. A szavazatok megszámlálása után kiderült, hogy Topolyán 27%-os volt a részvételi arány, Pobedán 54%-os, Bajsán és Gunarason 26%-os, Pacséron pedig 30%-os választási részvételről beszélünk, pontosabban a VMSZ ezekben a helyi közösségekben indított jelölteket. A községben szavazásra jogosultak véleménynyilvánítási hajlandóságát figyelembe véve ez az arány jónak mondható, hiszen a helyhatósági választások alkalmával általában kevesebben szavaznak – elemezte a választásokat Fremond Árpád, a VMSZ községi elnöke.

Valamennyi topolyai helyi közösség tanácsában, ahol a legerősebb magyar párt jelen van, a következő négy évben teljes többségben lesznek az általuk támogatott képviselők.

– Topolya helyi közösségben a 21 megválasztott tanácstag közül 17-en élvezik a VMSZ támogatását. A választásra jogosult polgárok közül 3783-an szavaztak, ebből 2360 szavazatot azok az egyéni jelöltek kaptak, akik mögött a VMSZ áll. Bajsán a 15 tagú tanács tagjai a következő négy évben valamennyien a párt támogatását élvezik. A faluban 530-an voksoltak, 395-en szavaztak a párt által támogatott jelöltre. Gunarason a 19 tanácsi helyből 18-at olyanok töltenek majd be, akik mögött a VMSZ áll, itt a 360 szavazatból 343-at erre a listára adtak le, a faluhoz tartozó kis településeket is számításba véve. Pacséron 12 jelölt indult a VMSZ támogatásával, ők valamennyien be is kerültek a 15 tagú tanácsba. A faluban 624-en szavaztak, 517 voks érkezett a magyar párt támogatottjaira. Pobedán 15 helyből 10-et szereztek meg a VMSZ támogatását élvező jelöltek, 250-en szavaztak, s a kis településeket is figyelembe véve 155 szavazattal győzedelmeskedtek – adta közre Fremond, aki megköszönte a polgárok véleménynyilvánítását, illetve a támogatásukat, a leendő képviselőknek pedig kifejtette, hogy a választások egyik legnagyobb eredménye, hogy a következő négy évre olyan egyének kerültek döntő helyzetbeTopolyán és a község falvaiban, akik tenni szeretnének a közösségükért. A VMSZ községi szervezetének elnöke a siker kulcsának nevezte még, a párt aktivistáinak, tagságának, szimpatizánsainak és tisztségviselőinek a hozzáállását az ügyhöz.

Fremond rámutatott még, hogy most nem az örömünnep időszaka következik a helyi közösségek életében, hanem a tanácstagoknak kemény munkával kell bizonyítaniuk, hogy mindenki a saját közösségét támogatva, annak életét konkrétan előremozdítva fog dolgozni.

A VMSZ a magyar többségű településeken indított jelölteket, a többi településen – Cserepesen, Felsőroglaticán, Karađorđevón, Kisbelgrádban, Njegoševón, Tomislavcin, Pannónián – a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek jutottak be többségben a helyi közösség tanácsába.