2024. április 26., péntek
KÖNYVSAROK

Gesztenyecsoda

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan kiadványra hívjuk fel a figyelmet, amelyen már több generáció is felnőtt. Marék Veronika klasszikusát, Kippkopp, a gesztenyegyerek kalandjait bizonyosan minden olvasója a szívébe zárta, és szinte hihetetlennek tűnik, hogy már több mint három évtized eltelt a megjelenése óta. A kötet új kiadásából a mai gyerekek is megtudhatják, Kippkopp hogyan karácsonyozik.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Fekete István: Vadászelbeszélések (Móra)

2. Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok (Scolar)

3. Joanna Bator: Szinte éjsötét (Magvető)

4. Patrick Modiano: Augusztusi vasárnapok (Tarandus)

5. Jojo Moyes: Páros, páratlan (Cartaphilus)

GYEREKOSZTÁLY

1. Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra (Móra)

2. Ida Bohatta: Egy nap Betlehemben (Officina Nova)

3. Geronimo Stilton: A karácsonyi manók titka (Alexandra)

4. Ünnepek ünnepe: Tíz karácsonyi történet a magyar és a világirodalom mestereitől (Athenaeum)

5. Bethan James: Kicsik lapozgató Bibliája (Harmat)

KÖNYVAJÁNLÓ
Marék Veronika: Kippkopp karácsonya (Ceruza)

Zimankó, december, hóesés. Egy pöttöm teremtmény, egy kopogós kis gesztenyegyerek épp a havas erdőben sétál, amikor odaröppen hozzá barátja, a cinke. Izgatottan meséli a kismadár, milyen csodát látott: a városban, a városi lakások kellős közepén fenyőfák nőnek. Egyéb sem kell a kalandvágyó gesztenyehősnek, a városba indul, hogy felderítse a furcsa fenyőfák rejtélyét. A kismadár mellett egy csillag van a segítségére, aki a karácsonyi fenyő csúcsán lakik, így a világon mindent tud a karácsonyról és az emberek karácsonyi szokásairól, mi több: szívesen mesél róluk.

Kippkopp a kis csillag kalauzolásával megismerkedik a szaloncukorral, a habkarikával, a gyertyával és az üveggömbökkel, a csengő szavára pedig egy varázslat kellős közepében találja magát.

Marék Veronika karácsonyi története a legkisebbek világához igazodik. A kurta, pergő mondatokból álló mese egyszerű és kedves, ráadásul megtudhatunk belőle valami nagyon fontosat az ünnep mibenlétéről.