2024. március 28., csütörtök

Védett papagájokat foglaltak le

Ásotthalom–Királyhalom-határátkelőn vasárnap este 11 papagáj illegális behozatalát akadályozták meg a vámosok és a rendőrség. A papagájokat, az elkobzást követően, a Palicsi Állatkertbe szállították. Az állatkert új lakóiról Óvári Krisztiánnal, az állatkert biológusával beszélgettünk.

– A papagájokat műanyag krumpliszsákokban akarták bejuttatni az országba, ez minden állatvédelemmel foglalkozó törvénynek ellentmond, ugyanis a kis madarak nagyon zilált, megtépázott állapotban kerültek a Palicsi Állatkertbe. Összesen tizenegy papagájról van szó: hat hullámos papagájról (Melopsittacus undulatus), amelynek egyenkénti ára 15 euró, két Bourk-papagájról (Neopsephotus bourkii), amely egyenként 60 euró értékű, valamint három fehérhomlokú amazonról (Amazona albifrons), amelynek ára 800 euró példányonként. A két utóbbi madárfaj a CITES konvenció, azaz a Washingtoni egyezmény által védett faj, amelynek határforgalmára külön engedély szükséges. A vizsgálati eljárást követően, ha véglegesen elkobozzák a papagájokat, az állam tulajdonába kerülnek, és előfordulhat, hogy a Palicsi Állatkert lakói maradnak – mondta Óvári Krisztián.

Az említett megállapodás azért rendkívül fontos, mert tarthatási engedély, és származási iratok szükségesek a különleges állatok tartására vonatkozóan, ugyanis ezek a fajok nagyon érzékenyek és külön bánásmódot igényelnek.