2024. március 29., péntek

Kishegyesen tizenötből tizenöt

Vasárnap Kishegyes község három helyi közösségében: Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen sikeresen lezajlott a helyi közösségi választás.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

A szavazás fennakadás és incidens nélkül zajlott. Kishegyesen a bejegyzett 4389 választópolgárból 1159-en adták le a voksukat, vagyis a 26,41 százalékuk. A szavazatokat 5 szavazóhelyen lehetett leadni, és 15 tanácstagot választottak az összesen 19 jelölt közül. Sándor István, a helyi közösség illetékese elmondta, hogy mind a 15 tanácsi helyet a Hegyesiek Kishegyesért lista szerezte meg, így a tanács teljes mértékben az ő jelöltjeikből áll majd össze. Sándor arról is beszámolt, hogy a győztes listának csak az 1-es, 2-es és az 5-ös körzetben voltak ellenjelöltjei, de ötödannyi szavazatot kaptak, mint a Hegyesiek Kishegyesért lista jelöltjei. A győztes jelöltek átlag 196 szavazatot kaptak fejenként.

Bácsfeketehegyen magasabb volt a részvételi arány, mint Kishegyesen, a 3398 bejegyzett választópolgárból 1636-an adták le voksukat, ez a 48 százalékuk. Itt 4 szavazóhelyen lehetett szavazni, és a 15 tanácsi helyért 26 jelölt indult. Legjobban az Itthon Bácsfeketehegyen lista szerepelt, 12 helyet szereztek meg a tanácsban – mondta el lapunknak Bojtos Béla leköszönő tanácselnök. Meglátása szerint a szavazók azokat a jelölteket választották, akikben nagyobb volt a bizalmuk. Az egyes körzetben a győztes listának három, a többi három körzetben pedig mind a négy induló jelöltje bejutott a tanácsba. A tanácselnök szerint az eredmények tükrében a bácsfeketehegyi tanács a következő összetételében is egy hatékony és jól működő szerv lesz. Végezetül azt is megtudtuk Bojtostól, hogy az új tanács vélhetően még újév előtt megtartja az alakuló ülését.

A község harmadik településén, Szeghegyen a 15 tagú tanácsban a Szerb Haladó Párt és a Montenegrói Párt által támogatott lista 9 helyet szerzett meg, a Szerbiai Szocialista Párt által támogatott lista 5-öt. Egy szavazóhelyen 2 jelölt azonos számú szavazatot kapott, ezért rájuk vonatkozóan meg kell ismételni a szavazást. Végleges eredmény Szeghegy esetében tehát csak a megismételt szavazás után lesz.