2024. március 29., péntek

„Azon dolgozunk, hogy minden délvidéki magyar csapata legyünk”

Év végi beszélgetés Apró Attilával, a délvidéki labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával

December 15-én a magyarországi Gyulán a délvidéki magyar labdarúgó-válogatott vezetői a keret tagjai részére egynapos összetartást szerveztek, melynek legfőbb célja a csapategység kialakítása, illetve bizonyos taktikai elemek gyakorlása volt. A jövő évi Magyar Örökség Kupára készülő csapat vezetője, az oromhegyesi származású Apró Attila a gyulai miniedzőtábor másnapján nyilatkozott lapunknak.

2017-ben a délvidéki magyar válogatott nem lépett pályára. A csapat vezetői ennek ellenére bizonyára nem unatkoztak.

– Picit helyesbítenék, hiszen a válogatott amatőrkerete pályára lépett Magyarcsernyén, ők ugyanígy hozzánk tartoznak, ők ugyanúgy a mieink. Mivel az idei Magyar Örökség Kupa elmaradt, így konkrét programunkat leszűkítettük erre a decemberi összetartásra, a klubérdekeket előtérbe helyezve. Időközben felvettük a kapcsolatot a délvidéki futballfejlesztésben érdekelt szereplőkkel, valamint folyamatosan bővítettük a potenciális játékosok listáját. A rálátásunk kiterjesztése azért is fontos, mert 2018-tól egy aktuális javaslat elfogadása esetén hét 23 év alatti és négy idősebb játékos tartózkodhat egyidejűleg a pályán a Conifa-tornákon. Ezért is volt már a gyulai edzőtáborban is az ott megjelent huszonhárom labdarúgónak majdnem a fele 23 év alatti.

Mivel Magyarországon élsz, minden bizonnyal a legnagyobb rálátásod az anyaországban focizó játékosainkra van. Az őszi idényben kik nyújtottak közülük kimagasló teljesítményt?

– Két játékost emelnék ki az őszi teljesítményük miatt, az NB I.-ben jelenleg harmadik Debrecen két kiválóságát, a moholi Könyves Norbertet és a hajdújárási Takács Tamást. Tomi tiszteletét is tette a gyulai edzőtáborban, mivel nagyon erős a délvidéki identitástudata, de nem akartuk terhelni, hiszen pont most kapta el a fonalat, így nem akartuk kísérteni a sorsot, nehogy már a mi lelkünkön száradjon, ha esetleg megsérül. Egyébként ő lehet belátható időn belül Nemanja Nikolić mellett az a vajdasági játékos, aki eljuthat a magyar nemzeti tizenegyig. Természetesen Könyves Norbinak és a többi labdarúgónknak is azt kívánjuk, hogy a délvidéki válogatotton keresztül szintet tudjon ugrani. Mi szakmai szempontból ezért dolgozunk, érzelmi szempontból pedig azért, hogy minden délvidéki magyar csapata legyünk.

A nagymértékű elvándorlás miatt egyre több vajdasági magyar él Nyugat-Európában is, közülük többen ott is folytatják labdarúgó-pályafutásukat. Őket akarjátok-e, tudjátok-e követni?

– Természetesen a szerb és a magyar ligákon kívül minden más bajnokságot igyekszünk követni, hiszen annak idején úgy definiáltuk, hogy minden olyan játékos behívható a délvidéki válogatottba, aki a mai Magyarország déli határán kívül született, illetve aki magyarnak vagy magyarnak is – a vegyes házasságok okán – vallja magát. Tehát nem számít, hogy melyik országban játszik, a lényeg, hogy igazolt sportoló legyen, sportorvosi engedéllyel és a válogatotthoz méltó életvitellel. Ennek megfelelően most is volt Ausztriában (Mészáros Dominik) és Németországban (Paska Balázs) pallérozódó játékos is a keretünkben.

Mennyire vagytok képben az idehaza játszókkal kapcsolatban?

– Valóban többször látom testközelből a Magyarországon játszókat, de most a gyulai meghívottak csaknem fele az otthoniak közül került ki, éppen azért, hogy közvetlenül munka közben ismerjük meg őket. Emellett nagyon sokan segítenek a tehetségek feltérképezésében, a játékosok formájának követésében. Stábtagként Teslić Igor kulcsszerepet játszik ebben, de itt ragadnám meg az alkalmat, hogy kiemeljem Veselinov Dejan, Ivkovity Tihamér és Barta Ottó lelkes segítő munkáját is a scoutingban (játékosmegfigyelésben – a szerk.). A közelmúltban a topolyai TSC vezetősége is bekapcsolódott a rendkívül korrekt tájékoztatásba. Az ő példájukon keresztül szeretném kérni, hogy ne restellje senki felvenni velünk a kapcsolatot, aki egy fiatal tehetséget, egy kiemelkedően teljesítő érett játékost vagy esetleg egy kiváló szakembert tudna a figyelmünkbe ajánlani.

Visszatérő kérdés, hogy a délvidéki válogatott mikor fog pályára lépni hazai környezetben, a Délvidéken.

– Nagy vágyunk, hogy végre szűkebb pátriánkban is pályára léphessünk, de egyelőre még nem álltak össze a feltételek. Mindenesetre dolgozunk a témán ezerrel.

A független labdarúgószervetek szövetsége, a Conifa által szervezett idei Európa-bajnokságon az anyagiak hiánya miatt nem tudtunk részt venni. Ezen a téren van-e előrelépés a válogatott háza táján?

– Az igazán komoly anyagi támogatások egyelőre elkerülnek bennünket, de lassan haladunk előre. Nem szívességekre szeretnénk építeni, hanem megvárjuk, hogy csatlakozzon a történethez minden olyan szereplő, akinek csatlakoznia kell.

A jövő évi Magyar Örökség Kupáig a válogatottnak lesz-e még a gyulaihoz hasonló programja?

– Következő célversenyünk valóban a II. Magyar Örökség Kupa lesz, de előreláthatóan csak közvetlenül a torna előtt tudunk közösen gyakorolni. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy a december 15-ei edzőtábor után már hatvan közeli azon játékosok száma, akik legalább egyszer átvették alapjátékunk játékszervezési elveit. Igyekszünk a programkialakításnál nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekedni.

A gyulai keret

A gyulai összetartáson a következő játékosok alkották a délvidéki magyar válogatott keretét: Lackó Attila (Komlói Bányász), Csanádi Dániel (Szegedi VSE), Domonkos Gábor (Potisje), Hajnal Andor (Jedinstvo, Péterréve), Barta Ottó (Tamási FC), Kaszás Krisztián (Tamási FC), Vastag Richárd (Újpest U19), Mezei Olivér (Hódmezővásárhely), Pócs Tamás (Mórahalom), Manojlovic Martin (Újpest U19), Buza Attila (Horgos 1911), Paska Balázs (Brauweiler, Németország), Stanojev Dániel (Jedinstvo, Péterréve), Boros Csongor (TSC), Majoros Péter (TSC), Zsemberi Igor (Bajsa), Latyák Arisztid (Bajsa), Takács Tamás (DVSC), Borsos Márk (Tisza, Adorján), Sárközi Krisztián (AFK), Lajkó Csanád (Grosics Akadémia U19), Mészáros Dominik (ASV Vösendorf, Ausztria), Pintér Dániel (Ferencváros U17).

A szakmai stáb: Apró Attila szövetségi kapitány, Teslić Igor edző, Ferenczi Attila edző, videóelemző, Apró Dénes kit manager, Bagdi Ferenc kapusedző, Cs. Tóth Zoltán csapatmenedzser.