2024. április 19., péntek

Három kiadó egy helyen

Szombaton a szabadkai Klein House-ban egész napos karácsonyi könyvvásárra került sor, amelyen a három legnagyobb vajdasági magyar könyvkiadó kínálatából válogathattak az érdeklődők. A rendezvény keretein belül mindhárom kiadónak alkalma volt bemutatnia egy-egy kiadványát, illetve szerzőjét.

Beszédes István, Döme Szabolcs és Mészáros Anikó

Beszédes István, Döme Szabolcs és Mészáros Anikó

Az első bemutató az Afrika alakú bárányfelhő lebegett alcímet viselte, és Döme Szabolcs A felhő neve című novelláskötetével ismerkedhettek meg a látogatók. Az elsőkötetes szerzővel a könyvet megjelentető zEtna Könyvkiadó vezetője, Beszédes István és Mészáros Anikó beszélgetett. A fiatal szerző elmondta, hogy középiskolásként verseket írt, és ekkoriban sokat járt lapunk zentai szerkesztőségébe, ahol Sinkovits Péter volt segítségére abban, hogyan is kell jó verset írni. Később azonban a novella felé fordult, és ebben nagy szerepe volt annak, hogy megismerte Bodor Ádám munkáit, amelyek nagy hatást gyakoroltak rá. Döme Szabolcs jelenleg magyartanárként dolgozik, így szóba került az is, hogy diákjai hogyan viszonyulnak szépirodalmi munkásságához. A beszélgetés során megtudtuk azt is, hogy a valóság felől is megközelíthetjük a novellákat, azonban ez felesleges, hisz mindannyiunk valósága más.

Sándor Zoltán és Bíró Tímea

Sándor Zoltán és Bíró Tímea

Ezt követően lapunk munkatársa, Sándor Zoltán az Életjel Könyvek gondozásában megjelent J. K. című novelláskötetével ismerkedhetett meg a közönség. A kiadó vezetője, Beszédes Valéria bevezetőszavai után Bíró Tímea faggatta a szerzőt. A beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy kit takar a J. K. monogram, és hogy vajon egy J. K.-ról van szó vagy esetleg több, mindig változó főszereplője van a novelláknak. Sándor Zoltán munkásságával kapcsolatban felmerült a filmszerűség kérdése is, és arról is hallhattunk, hogy a szerző már igen fiatalon megismerkedett a filmek világával, köszönve annak, hogy szülőfalujában, Muzslyán, a mozival szemben laktak, ahova rendszeresen ellátogattak a nagyapjával. Emellett, mint megtudtuk, a zene is nagyon fontos szerepet játszik az életében. A szerző emellett beszélt a kötet illusztrátorával, Blaskó Árpáddal, valamint a szerkesztőjével, Bánki Évával való közös munkáról is, de azt is megtudtuk, hogy az általa alapított Sikoly folyóirat tizenkét év után megszűnt, lezárva ezzel egy korszakot.

A könyvbemutatók sorát a Forum Könyvkiadó zárta, amelynek ezúttal a budapesti Magvető Könyvkiadóval közösen kiadott Oktopusz című kötetével ismerkedhettünk meg. A minimalista stílusban íródott kisregény szerzőjével, Kocsis Árpáddal Losoncz Kelemen Emese beszélgetett. Mint kiderült, a mű kézirata a Forum regénypályázatára készült el, és sokan a vendégmunkások regényének tartják az alkotást. A beszélgetés során hallhattunk a szerző Szabadkán eltöltött boldog éveiről, az ezt követő tanulmányairól és a Berlinben töltött egy évről, amikor „titkos ügynökként” szolgált, és amely tapasztalatok alapján az Oktopusz is megszületett, de szó esett arról is, hogy a műre milyen hatást gyakoroltak a szerző filozófiai és irodalomtudományi tanulmányai, illetve arról, hogy az elmúlt időszakban mely írók alkotásai kötötték le Kocsis Árpád figyelmét.

Az egész napos könyvvásárt egy kArc-koncert zárta, amelynek során megzenésített verseket hallhatott a közönség Kalmár Zsuzsa, Pámer Csilla, Kovács Nemes Andor, Jovančić Miroslav, ifj. Kucsera Géza és Pálfi Ervin előadásában.

Nyitókép: Sándor Zoltán és Bíró Tímea