2024. április 24., szerda

Újévtől könnyítések a háztáji gazdaságoknak

Értékesíthetők az állati eredetű hagyományos termékek

Azok a kistermelők, akik állati eredetű hagyományos termékek előállításával foglalkoznak, január 1-jétől könnyebben bejegyeztethetik a termelést, és könnyebben értékesíthetik árujukat – közölte Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

Mitrovicán, az állati eredetű hagyományos termékek kis mennyiségben való előállítására és értékesítésére vonatkozó szabályzat bemutatóján a tárcavezető azt mondta, hogy ily módon megoldják a kistermelők legális piaci megjelenésének problémáját.

– A kistermelők eddig is minőségi árut termeltek, de nem szabályoztuk e termékek előállítását és eladását. Most lehetővé tesszük a hús- és tejtermelőknek, valamint -feldolgozóknak, hogy olyan körülmények között, olyan objektumokban dolgozzanak, melyek megfelelnek minden szabványnak. Ezek a szabványok nem érik ugyan el a nagy ipari termelők szintjét, de nem teszik kérdésessé az élelmiszer-biztonságot – mondta Nedimović, s megjegyezte, hogy a szabályzatot tökéletesen összehangolták az EU előírásaival. A miniszter elmondta még: 2018-ban a mezőgazdaság-fejlesztési intézkedések keretében 50–65 százalékban támogatják a kistermelők és -feldolgozók felszerelésének beszerzését is. Hozzáférést biztosítanak számukra az európai uniós alapokhoz, s igénybe vehetnek piacszervezési támogatást is.
– A kistermelők legálisan háztól, vagy a piacon is értékesíthetik termékeiket, megjelenhetnek az üzletekben, egyes termékekkel pedig eljuthatnak az ország bármely pontjára. A bejegyzett háztáji gazdaságokból kikerülő áru számára könnyebb lesz megszerezni az eredetmegjelölést is – magyarázta az agrártárca vezetője. Szerinte a szabályzat hozzájárul a falusi turizmus fejlesztéséhez is, hiszen a termelők a helyszínen árusíthatják háztáji termékeiket. Az előírás januári életbe léptetésével egyszerűbb és olcsóbb lesz a termelésre és feldolgozásra szolgáló objektumok építésével és berendezésével kapcsolatos adminisztratív eljárás – hangzott el a szabályzat bemutatóján.

Nedimović bejelentette, hogy jövőre kidolgozzák a növényi eredetű háztáji termékekre vonatkozó szabályzatot is.