2024. április 19., péntek

A migránsok kedvelik városunkat

Az önkormányzat, az egészségügyi intézmények és a kommunális közvállalatok is segítik a befogadóközpontot

A migránsok világnapja alkalmából hétfőn a városházán Bogdan Laban polgármester találkozott Safet Rasulbegovićtyal, a szabadkai befogadóközpont csoportvezetőjével és az ott tartózkodó migránsok képviselőivel. A találkozó szervezője a Szerb Köztársaság Menekültügyi és Migrációs törzskara volt, amelynek képviselői a hétfői nap folyamán több városban is szerveztek ilyen jellegű találkozót, ahol a migránsok köszönetet mondtak az adott városnak a támogatásért és a vendéglátásért.

A találkozó után megtartott sajtótájékoztatón Bogdan Laban és Safet Rasulbegović nyilatkoztak.

A város illetékesei fogadták és megajándékozták a befogadóközpontban lévő migránsok képviselőit (Fotó: Gergely Árpád)

A város illetékesei fogadták és megajándékozták a befogadóközpontban lévő migránsok képviselőit (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadka mindig nyitott volt a bajba jutottak megsegítését illetően, a világ bármely részéről is érkeztek. Büszkék vagyunk erre, köszönetet kapunk emiatt a nemzetközi és civil szervezetektől, valamint azoktól az emberektől is, akiknek menedéket nyújtunk. Az önkormányzat, az egészségügyi intézmények és a kommunális közvállalatok is segítették és segítik továbbra is a befogadóközpont munkáját. A múlt évben több mint ezer ember volt a befogadóközpontban és az országhatáron – mondta Bogdan Laban.

Safet Rasulbegović megköszönte a városnak és a közintézményeknek a segítséget, a rendőrségnek, a kommunális és egészségügyi intézményeknek a segítőkészségét, amit nyújtottak ezeknek az embereknek, akik rákényszerültek elhagyni otthonukat. Mint mondta, a migránsok elégedettek a támogatással, valamint a szabadkaiak vendégszeretetével.

– Jelenleg a befogadóközpontban stabil a helyzet, 107 egyén tartózkodik itt, ebből hatvan körüli a gyermekek száma, közülük tizenegyen szülői kíséret nélkül érkeztek. A központban a gyermekeknek heti három alkalommal nem formális képzés folyik az iskolai intézményekkel együttműködve, ugyanis legfeljebb két hétig tartózkodnak itt többnyire a migránsok, emiatt adminisztratív akadályba ütközne a migráns gyermekek beiskoláztatása. Az étkeztetésről a Vöröskereszt gondoskodik, a központban egész napos fűtést biztosítunk. Orvosunk van, az Ökumenikus Humanitárius Szervezet pedagógusa és pszichológusa a gyermekkuckó munkájában vesz részt napi nyolcórás időtartamban – mondta a szabadkai befogadóközpont csoportvezetője.

Újságírói kérdésre, hogy melyik a célország, ahol le szeretnének telepedni, a szíriai Aleppó közeléből származó Ahmed Sejh Hasan, a múlt év óta kislányával a befogadóközpontban tartózkodó migráns elmondta, hogy családjával Norvégiában szeretnének élni. Ahmed köszönetét fejezte ki a városnak a segítségért és elmondta, örömére szolgál, hogy közel van a városközpont a befogadóközponthoz, ezáltal több alkalommal be tudott sétálni családjával, amíg várakoznak, hogy elhagyhassák városunkat. A migránsok képviseletében a sajtótájékoztatón jelen volt egy afganisztáni nő is, aki szintén gyermekével érkezett.