2024. április 25., csütörtök

Helyi közösségi választások

A topolyai községben, valamint Kishegyesen és Bácsfeketehegyen voksolhattak a polgárok

Vasárnap Topolya község 15 helyi közösségéből13-ban zajlott voksolás. Zentagunarason, Bácskossuthfalván és Krivaján már korábban megválasztották a községi tanács tagjait. A szavazás vasárnap késő délutánig rendben zajlott, említésre méltó eseményről nem érkezett jelentés.

Pacséron a Moša Pijade Általános Iskolában zajlott a szavazás (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Pacséron a Moša Pijade Általános Iskolában zajlott a szavazás (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Topolya helyi közösség területén valamivel több, mint 14 ezer nyilvántartott szavazó él. A polgárok 21 választási körzet 24 szavazóhelyén ezúttal összesen 43 egyéni jelöltre voksolhattak. Volt, ahol egyvalakire lehetett szavazni, és volt, ahol hárman is jelöltették magukat. Mint ismeretes, ezúttal egyénileg, párt-függetlenként szálltak versenybe. Az ilyenkor megszokott menet szerint a szavazókörzetek 20 órai kapuzárása után a szavazatszedő bizottság a helyszínen összeszámolja a voksokat, és a körzet illetékese kitölti az előirányozott jegyzőkönyvet, majd az eredmények be kell, hogy érkezzenek a központba. A község teljes területén 23 óra környékén a konkrét eredmények birtokában vagyunk – nyilatkozta Mák Árpád, a topolyai választási bizottság tagja vasárnap délután.

Pacséron három körzetben adhatták le voksukat a polgárok vasárnap. A faluban nyilvántartott mintegy 2000 szavazásra jogosult polgár 18 egyéni jelölt közül választhatott, az elsőben 6-an, a másodikban 7-en, a harmadikban pedig 5-en jelöltették magukat. A pacséri falutanácsba 15 képviselő kerülhet be. Az illetékesek felé feltett kérdésünkre megtudtuk, hogy 15 óráig a szavazásra jogosult polgárok mintegy 20 százaléka már véleményt nyilvánított, és addig rendben ment az egész folyamat. A helyi Moša Pijade Általános Iskola tantermeiben kialakított szavazóhelyiségekben 7 és 20 óra között állnak nyitva az urnák.

Bajsa lakosai is választottak vasárnap, a faluban két szavazóhelyen adhatták le szavazataikat a polgárok. Az 1-es szavazóhely a helyi közösség épületében, a Zákó utca 6. alatt lett kialakítva, a 2-es pedig a könyvtár olvasótermében, a Felszabadulás téren.

A gunarasi helyi közösség területén a helyi közösséghez tartozó három településen: Gunarason, Brazílián és Bogarason kb. 1200 bejegyzett szavazópolgár van, ők 3 szavazóhelyen voksoltak. A gunarasi helyi közösség tanácsa 19 tagú, a választásokon pedig összesen 20 jelölt indult. Információink szerint délután 15 óráig a gunarashoz tartozó szavazóhelyeken valamivel kisebb volt a lendület, mint a község többi településén.

December 17-én, vasárnap helyi közösségi választások zajlottak mind Kishegyes, mind Bácsfeketehegy területén. Kishegyesen a 4389 bejegyezett szavazópolgár 5 szavazóhelyen adhatta le a szavazatát. A helyi közösség tanácsnak 15 helyéért 19 jelölt indult a választásokon. A szavazás sajnos nem nagyon mozgatta meg a polgárokat, ezért igen alacsony részvételi arány volt tapasztalható. 16 órakor a bejegyzett szavazópolgárok mindössze 19 százaléka adta le voksát. Bácsfeketehegyen ugyanebben az időpontban lényegesen magasabb volt a részvételi arány, a polgárok 28,8 százaléka szavazott. Ezen a településen a 3398 bejegyzett szavazópolgár 4 helyen voksolhatott. A 15 helyért valamennyivel több jelölt indult, mint Kishegyesen, összesen 26. A Kishegyes községben zajló helyi közösségi választásokról keddi számunkban olvashatnak részletes összefoglalót.