2024. április 24., szerda

Kormány-, irány- és korszakváltást ígér az LMP

A kormányváltást, a korszakváltást és az irányváltást nevezte Magyarország sikere zálogának az ellenzéki Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje a párt karácsonyi nagygyűlésén mondott beszédében. Szél Bernadett a hétvégi rendezvényen közölte: mindezt csak a pártja és annak szövetségese, az Új Kezdet valósíthatja meg.

Szél Bernadett és Gémesi György a budapesti nagygyűlésen (Fotó: MTI)

Szél Bernadett és Gémesi György a budapesti nagygyűlésen (Fotó: MTI)

Karácsonyi nagygyűlésen sürgette a magyarországi kormány-, irány- és korszakváltást az LMP miniszterelnök-jelöltje. A Budapesten tartott hétvégi rendezvényen Szél Bernadett úgy vélte, hogy a 2018-as parlamenti választás lesz az utolsó lehetőség Orbán Viktor kormányfő történelmi tévedésének kijavítására.

Kijelentette: az LMP senkit sem rémisztget, de szeretné lezárni az elmúlt 27 évet. Szeretné elérni azt is, hogy a korrupció bűncselekmény legyen Magyarországon, s ne követendő példa.

A kormánypolitikát bírálva megjegyezte: a világban nő a tudás jelentősége, a tudás azonban nem a keleti féldiktatúrákban van, hanem tőlünk nyugatra. Elmondta: a miniszterelnök úgy játssza el az ország jövőjét, mint egy szerencsejáték-függő, mindent feltett a keleti nyitásra és arra a homályos vízióra, hogy a Nyugat megbukott. Az LMP-politikus szerint Orbán a kétsebességes Európára is igent mondott, nem bánja, ha Magyarország a másodosztályban játszik.

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke ugyanakkor arra utalt, hogy pártjának és az LMP-nek nemcsak együttműködési szerződése és miniszterelnök-jelöltje van már, hanem közös választási programja és listája is.

Egy nappal az LMP-rendezvény előtt a Jobbik tüntetést szervezett a kormányzó Fidesz pesti székháza előtt a „kiépülő orbáni diktatúra” és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellen. A testület nemrég tiltott támogatás miatt megbüntette az ellenzéki pártot. A Jobbik ezt politikai indíttatású akciónak tartja, amelynek szerinte az a célja, hogy a hatalom ellehetetlenítse a párt munkáját és indulását a választáson.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke kétségbeesett kapkodó diktátorhoz hasonlította a kormányfőt. Vona szerint az ÁSZ büntetése mögött a „demokrácia halálra ítélése sejlik”.

A tüntetésre többen is reagáltak. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt üzente, hogy a Jobbik jobban tenné, ha válaszolna az ÁSZ kérdéseire, és Simicska Lajosnál kopogtatna, mivel az illegális pártfinanszírozást Vona és Simicska közösen „bénázta el”. A kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas pedig azt közölte, hogy a dúsgazdag Simicska bábként rángatja a Jobbikot, de törvénytelenséget egyikük sem követhet el.