2024. április 23., kedd

Készül a balkáni stratégia

Szerbia 2025-ig válhat az EU teljes jogú tagállamává

Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének meghívására a nyugat-balkáni országok államvezetésének képviselői munkavacsorán vettek részt Brüsszelben. Az  összejövetelen az előzetes tervek értelmében a szomszédságpolitikáról, az országok közötti együttműködésről, az államok európai integrációjáról és a Belgrád–Pristina-párbeszédről volt szó. Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos is részt vett a munkavacsorán. Szerbiát Ana Brnabić miniszterelnök képviselte. Az első ehhez hasonló összejövetelt szintén Mogherini kezdeményezésére a múlt év végén tartották meg.

A Deutsche Welle Rádió szerbiai elemzőjének becslése szerint Mogherini részletekbe menően kívánta tájékoztatni a nyugat-balkáni államok vezetőit az EU bővítési terveiről. Ezek szerint a tervek szerint Szerbia 2025-ig válhat az EU teljes jogú tagállamává – értékelte a Deutsche Welle elemzője.

Christian Danielsson, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési igazgatóságának vezérigazgatója kulcsfontosságúnak minősítette a jövő évet. Az EB már elkezdte kidolgozni a Nyugat–Balkán országairól szóló stratégiát, amelyből majd kiderül, milyen az európai perspektívájuk ezeknek az országoknak, illetve mikor számíthatnak a csatlakozási folyamat lezárására. A feltételeket és elvárásokat felsorakoztató stratégia várhatóan útmutatóul szolgál majd a nyugat-balkáni országok számára – emelte ki Danielsson, hozzátéve, hogy mindemellett áprilisban esedékes a rendes országjelentések értékelése, s akkor derül ki, melyik tagjelölt hol tart.