2024. április 25., csütörtök

Elfogadták a költségvetésről szóló döntés módosítását

Az ülés közben a szószék mikrofonjának elege lett az egészből, és „kiugrott” állványából. A tanácsnokoknak közös erővel sikerült megzabolázniuk, Fotó: Ótos András

Az ülés közben a szószék mikrofonjának elege lett az egészből, és „kiugrott” állványából. A tanácsnokoknak közös erővel sikerült megzabolázniuk, Fotó: Ótos András

Az újvidéki képviselő-testület legutóbbi ülésén parázs vita alakult ki az önkormányzati foglalkoztatottak száma körül. A hatalmi pártok szerint csökkent a foglalkoztatottak száma, az ellenzék pedig az ellenkezőjét bizonygatta.

A hatalmi pártok képviselői az ülésen folyamatosan azt ismételgették, hogy nincsenek új foglalkoztatottak, csupán meghatározott időre vesznek fel dolgozókat sürgős tennivalók elvégzésére. Az ellenzék viszont kritizálta a hatalmi pártokat, mert állandóan a foglalkoztatottak számának csökkentéséről beszélnek, közben semmit sem tesznek ennek érdekében. Az ellenzéki képviselők közül többen is kifogásolták azt, hogy a városi hatalmi koalíció továbbra sem kezdett bele az önkormányzati szolgálatok észszerűsítésébe és átszervezésébe.

A városi honatyák többek között döntöttek arról, hogy a Városi Közlekedési Közvállalatnak a költségvetési tartalékból további 20 millió dinárt utalnak át a költségek fedezésére, úgyhogy összességében a városi fuvarozó az idén 200 millió dinárt kap a kasszából. A 20 millió dinárt a közvállalat üzemanyag vásárlására költheti. A városi parlament arról is döntést hozott, hogy a közvállalat újabb 35 dolgozót foglalkoztathasson, mivel a bővülő városi járathálózat miatt megnövekedett a munkafeladatok száma. A 021.rs hírportál arról értesült, hogy a foglalkoztatottak létszámának növelésével a közlekedési közvállalat meghatározott időre foglalkoztatottjainak száma 145-re nőtt, az év végére pedig összesen 1245 dolgozója lesz a városi fuvarozónak, ami nyolccal kevesebb, mint az idei év kezdetén. Az újabb foglalkoztatásra azért volt szükség, mert a közvállalatból folyamatosan külföldre távoznak a sofőrök, az elmúlt időszakban 45-en hagyták ott a céget.

A hatalmi koalíció megszavazta azt az indítványt is, hogy az önkormányzat mentesíti magát 82 millió dinár járulék fizetése alól annak a veterniki parcellának a rendezése esetében, amelyen szociális lakásokat építenek majd a menekültek számára.

Számos kádercsere is történt a közvállalatok vezetőségében, ahol a pártok hagyományosan saját tagjaikat váltogatják a pozíciókon.

A képviselő-testület ülésén egy érdekes jelenet játszódott le akkor, amikor a szószék mikrofonja kiesett a foglalatából. Az ülés elnöklője javítómestereket hívatott, de őket megelőzte Aleksandar Kravić (Vajdasági Szociáldemokrata Liga) és Lazar Kanjerić (Szerb Haladó Párt), akik „közös erővel és szakértelemmel” megjavították a rakoncátlankodó mikrofont, így folytatódhatott az ülés.