2024. április 20., szombat

Több mint száz ösztöndíjas Topolyán

A hétvégén írják alá a hallgatók a támogatási szerződéseket – A község kiemelten jutalmazza a hiányszakmákat tanuló diákokat
Érkeznek a hallgatók az ösztöndíjszerződések aláírására, Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Érkeznek a hallgatók az ösztöndíjszerződések aláírására, Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Topolya község évek óta igyekszik támogatni a felsőfokú hallgatóit. Ebben a tanévben 106 beadvány érkezett az illetékesekhez, közülük három nem felelt meg a pályázati kiírás feltételeinek. A község által megfogalmazott feltételek szerint az ösztöndíjra államilag elismert szerbiai vagy nemzetközileg is jegyzett külföldi karon alapfokú stúdiumokat folytató II–VI. évfolyamos, kiemelkedő eredményű hallgató nyerhetett jogosultságot ebben az évben is. Topolya az idén havi 5 ezer dinárra növelte a hallgatóinak szánt havi támogatás összegét. A község kiemelten jutalmazza a hiányszakmákat tanuló diákokat – mutatott rá az aláírásokat koordináló Radmila Uskoković, a községi közigazgatás társadalmi ügyekkel megbízott hivatalának vezetője.

– Az idén a szociális munkás vagy okleveles szociológus, fizikatanár vagy okleveles fizikusnak tanuló diákok részesülnek kiemelt figyelemben. Korábban matematikusokból, gyógyszerészekből mutatkozott hiány. Az évről évre kiemelten keresett szakmákat a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat topolyai                  kirendeltségének munkatársaival egyeztetve hirdetjük ki. Ebben az esetben már az első évfolyamtól jogosultak a hallgatók a havi támogatásra, illetve nem vesszük figyelembe a többi szaknál lényeges tanulmányi átlageredményt sem, valamint az abszolvensi státust is támogatja a község. Ezeknek a követelménynek az idén 7 hallgató tett eleget, ők évfolyamtól függetlenül 10 ezer dináros havi ösztöndíjra kaptak lehetőséget a községtől. Ezek a diákok a többségtől eltérő, más jellegű támogatási szerződést írnak alá, ami a tanulmányaik befejezése utáni kötelezettségeiket is megfogalmazza. Vagyis az oklevél megszerzése után jelentkezniük kell a közigazgatás illetékes irodájában, és ha van számukra szabad munkahely a községben, akár azonnal elhelyezkedhetnek. A polgármester idei határozatával összhangban, a hiányszakmákat kivéve, kartól, szaktól függetlenül valamennyi diák 5 ezer dinár juttatást kaphat kézhez. A község a sok éves gyakorlatához híven a novemberi és a decemberi ösztöndíjakat egyszerre igyekszik törleszteni, még decemberben, karácsony előtt – hallottuk Radmila Uskokovićtól, aki elárulta azt is, hogy Topolya község két olyan hallgatóval is büszkélkedhet, akinek valamennyi eddigi osztályzata a maximális 10-es. Őket egyszeri, 30 ezer dináros pénzjutalomban részesíti Kislinder Gábor községi elnök. A hiányszakmát tanuló diákok szerződéskötésére, illetve a kiemelkedő hallgatók fogadására és jutalmazására szerdán 9 órakor kerül sor a Közigazgatási Hivatal tanácstermében.