2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS – MAGYARCSERNYE

„A legnagyobb sikerünk, hogy létezünk”

Beszélgetés Tanók Tamással, a magyarcsernyei Roham Labdarúgóklub elnökével

A közép-bánáti régió egyik legrégebbi labdarúgóklubja, az 1922-ben alapított magyarcsernyei Roham legutóbbi bajnoki címét két évvel ezelőtt ünnepelhette. A kék-fehér csapat a 2014/2015-ös idényben veretlenül, 16 győzelemmel és 2 döntetlennel végzett az első helyen a Magyarcsernye–Bégaszentgyörgy Községi Ligában. A csernyei gárda azonban ezt követően mindössze egy szezont tölthetett magasabb osztályban, a Nagybecskereki Körzeti Ligában ugyanis csak az utolsó helyet tudták megszerezni, így a tavalyi pontvadászatot kénytelenek voltak ismét a legalacsonyabb osztályban kezdeni. A Roham labdarúgói a 2016/2017-es idényben sem tudtak maradandót produkálni, hiszen ekkor is csak az utolsó pozíciót kaparintották meg, elsősorban nagyon szellős védekezésük miatt.

A mostani bajnokság első felében már sikerült némileg előrelépni a magyarcsernyeieknek, akik jelenleg a 12 csapatos mezőnyben a 10. helyet foglalják el. Az őszi szezon befejezése után Tanók Tamás, a Roham Labdarúgóklub elnöke értékelte a pontvadászat első felét, valamint beszélt a csernyei foci jelenlegi helyzetéről is.

• Milyen célkitűzéssel vágtatok neki az új idénynek?

– Különösebb elvárásunk nem volt a szezon kezdete előtt, a legfőbb célunk az lehetett, hogy a nehéz anyagi körülmények és a folyamatos játékoshiány ellenére is legyen csapatunk, és versenyezzünk. Egy kisebb célt mégis kitűztünk a fiúk elé, az pedig az volt, hogy végre elmozduljunk az utolsó helyről.

• A nyáron milyen változások történtek a Roham keretében?

– A nyáron két játékos távozott tőlünk, csapatkapitányunk, Szilágyi Oszkár a Banatsko Karađorđevó-i Jedinstvóhoz igazolt, Csüllög Imre pedig visszatért nevelőegyesületébe, a magyarittabéi Begába. Emellett néhány labdarúgónk a jobb megélhetés reményében külföldre távozott, és akadt olyan is, aki nem kívánt tovább focizni. Az érkezők között több olyan játékos is volt, akik korábban már megfordultak a Rohamban: a három tordai „muskétás”, Győri Henrik, Csíkos Dénes és Rice Richárd a szentmihályi MSK-tól érkezett, korábbi gólkirályunk, Isak Gabrijel pedig a bókai Naftagastól igazolt át hozzánk. Rajtuk kívül még három játékost igazoltunk a tamásfalvi Törekvéstől, Raffa Viktort és Olivért, illetve Fodor Flóriánt.

• Mennyire vagytok elégedettek a csapat őszi teljesítményével, a 10. hellyel?

– Figyelembe véve a nyári felkészülési időszakban elért eredményeket, amikor egyetlen győzelmet sem sikerült aratnunk, mondhatni, hogy elégedettek vagyunk, hiszen az őszi idényben három meccset is megnyertünk, és volt két döntetlenünk is. De akár tíz ponttal többet is szerezhettünk volna, ha jobban kihasználjuk a helyzeteinket, melyekből minden bajnokin volt bőven. De, mint azt mindannyian tudjuk, a sportban, így a fociban nincs „ha”.

• A bajnokság első felében kik nyújtották a legjobb teljesítményt a Roham színeiben?

– Nem szeretnék senkit sem külön kiemelni, voltak játékosok, akik hozták a tőlük elvárhatót, és olyanok is, akik végig hullámzó teljesítményt nyújtottak.

• Milyennek látod a mezőnyt a Bégaszentgyörgy–Magyarcsernye Községi Ligában?

– A mezőny nagy része megközelítőleg egyforma játékerőt képvisel, a tabella első három helyét elfoglaló csapatok azonban egy picit kiemelkednek, gondolok itt a kumáni Október 2., a mokrini Delija és a töröktopolyai Napredak együttesére. Egy gárda, a 0 pontos katalinfalvi Omladinac pedig lefelé lógott ki a mezőnyből. Személyes véleményem szerint a mokriniaknak van a legjobb csapatuk, és én őket várom az első helyre. Egyébként a kiegyenlített mezőnyt az is jól mutatja, hogy a 4. és a 10. helyezett gárda között mindössze kilenc pont a különbség, így egy-két győzelemmel nagyot lehet ugrani a táblázaton.

• Mi a helyzet Magyarcsernyén az utánpótlással, van-e korosztályos csapatotok?

– Ami az utánpótlást illeti, reményteli a helyzetünk, a Nagykikinda–Törökbecse–Magyarcsernye Községközi Ligában szerepel ugyanis az U12-es kispionírcsapatunk, melynek jelenleg több mint tizenöt játékosa van. A fiúk egy 60×40 méteres pályán játszanak, ötméteres kapukra, a játékidő pedig 2×20 perc. A ligában tornarendszerben zajlik a bajnokság, egy helyszínen egy versenynapon három együttes lép pályára, és természetesen mindenki mindenkivel játszik. Az őszi idényt a 3. helyen zárták a srácok, ezzel pedig maximálisan elégedettek vagyunk. A csernyei lakosság létszámához viszonyítva elég sok ifjú focistánk van, és reménykedünk benne, hogy közülük néhányan eljutnak majd a felnőttcsapatig is, és akkor újra kialakulhat egy olyan Roham, melynek gerincét a helybéli játékosok alkotják.