2024. április 16., kedd

Kudarccal ért véget az újabb tárgyalási forduló a venezuelai kormány és ellenzék között

Nem sikerült nyélbe ütnie a venezuelai kormány és ellenzék képviselőinek a belpolitikai és gazdasági válság megoldását célzó megállapodást a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingób

Nem sikerült ugyan megállapodniuk, de a köztük közvetítő dominikai elnök, Danilo Medina azt mondta: a kormány és az ellenzék képviselői is megelégedéssel nyugtázták, hogy jelentős elmozdulás történt minden napirendi pontban. A tárgyalások január 12-én folytatódnak. 
    A venezuelai kormány és az ellenzék legutóbb december 1-jén és 2-án tárgyalt az ország súlyos belpolitikai és gazdasági válságának megoldásáról, és akkor sem sikerült tető alá hozni a megállapodást. Medina akkor is azt mondta, hogy a kormány és az ellenzék komoly haladást ért el az előzetesen elfogadott, hatpontos napirend alapján.
    A venezuelai ellenzék egyes körei időhúzásnak minősítették a tárgyalásokat, mondván, hogy Nicolás Maduro szocialista párti venezuelai elnök ez idő alatt konszolidálni akarja hatalmát a 2018-as elnökválasztásig. Az ellenzéknek parlamenti többsége és heves utcai tüntetései ellenére sem sikerült kiszorítani a hatalomból Madurót.
    A latin-amerikai ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli az olajárak zuhanása miatt. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések, és a hatóságokkal vívott összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket.