2024. március 28., csütörtök
ZENTÁRA ÉS SZABADKÁRA LÁTOGATOTT MLADEN ŠARČEVIĆ OKTATÁSI MINISZTER

Januárban kezdődik a felújítás

A szerb kormány közel 170 millió dinárral támogatja a Zentai Gimnázium épületének korszerűsítését

Zentán tett látogatást pénteken Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, aki tárgyalt az önkormányzat illetékeseivel, majd küldöttségével együtt megtekintette a Zentai Gimnázium épületét, amelyet a köztársasági kormány támogatásával újítanak fel.

– Zentán jó megoldását tapasztalhatjuk annak, amit a törvényben előirányoztunk, nevezetesen az iskolaközpont kialakításának. Egy ilyen nagyságú településen ugyanis teljesen természetes, hogy a középiskolák diákjai egy épületben legyenek, mert ezáltal lehetővé válik az intézmények erőforrásainak hatékonyabb kihasználása. Mindhárom intézményben igen színvonalas munka folyik. Ennek az eredményei jól láthatóak, és a jövőben a pénzeszközök szétosztása során is szeretnénk ezt jobban honorálni. Folyamatban van annak a rendszernek a kialakítása, amely előirányozza, hogy a színvonalas munkát végző intézmények több bevétellel rendelkezhessenek, ami reményeink szerint egyfajta motivációt jelent majd számukra. Nagyon fontos az is, hogy megteremtsük a munkakörülmények javításához szükséges feltételeket, hiszen az épület nagyon szép ugyan, de évtizedek óta nem került sor az átfogó felújítására – hangsúlyozta Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, hozzátéve, a szerb kormány igen jelentős összeggel, közel 170 millió dinárral járul hozzá az épület felújításához, éppen ezért abban bíznak, hogy a munkálatok befejezését követően az épület olyan lesz, mintha újonnan épült volna.

– A gimnázium épületének felújítására megkötöttük a szerződést a kivitelezővel, és a terveink szerint január végén meg is kezdődnek a munkálatok, amelyeknek szeptember elsejéig kell befejeződniük. Ebben az időszakban az épületben nem folyhat tanítás, ezért az igazgatók az általános iskola igazgatónőjével együtt úgy oldották meg a problémát, hogy a középiskolák diákjai számára a második félévben az általános iskola épületeiben szervezik meg a tanítást, szeptembertől pedig visszatérhetnek a megújult épületbe – emelte ki Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, hozzáfűzve, hogy a felújítási munkálatokkal párhuzamosan folynak az épülethez való hozzáépítéssel kapcsolatos munkálatok is. Mint mondta, ez a 42 millió dinár értékű projektum a magyar kormány támogatásával valósul meg, és a munkálatok ebben az esetben várhatóan februárban fejeződnek be.

– A gimnázium épülete több mit százéves. Ez alatt az idő alatt természetesen időről időre végeztek rajta apróbb javításokat, ilyen átfogó felújításra azonban eddig még nem került sor. Mivel vannak olyan részek, amelyek elkezdtek süllyedni, és az épület emiatt már kezd veszélyessé válni, ezért óriási szükség van a felújítására, és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy erre most lehetőségünk nyílik – fejtette ki Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője – December 22-én befejezzük a félévet, a téli szünetben az egész tanári kar azon fog dolgozik, hogy a költözés zavartalan legyen, és a következő félévet a tervek szerint már mindhárom középiskola a Stevan Sremac Általános Iskola épületeiben kezdi meg – tette hozzá a Zentai Gimnázium igazgatónője.

– A Zentai Gimnázium épületének felújítása mellett a szerb kormány nyilvános befektetéseket koordináló irodája pénzeli a Zentai Egészségház épületének felújítását is, közel 34 millió dinár értékben, ami azt jelenti, hogy szerb kormány kb. 200 millió dinárt fektet be Zentán, amit mindenképpen szeretnénk folytatni, egészen addig, amíg lesznek ilyen projektumok. A város vezetőségével együtt keressük a lehetőségét a távfűtéssel kapcsolatos problémák hosszú távú megoldásának is, amelynek már a küszöbén állunk, ezért abban bízunk, hogy a következő fűtési idényig sikerül végérvényesen megoldanunk ezt a régóta húzódó problémát – magyarázta Marko Blagojević, a szerb kormány nyilvános befektetéseket koordináló irodájának igazgatója.

Az oktatási miniszter e mellett a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatára és Tömörkény István Kihelyezett Tagozatára is ellátogatott.