2024. április 23., kedd

Tízmillió oldalnyi irat sorsáért harcolnak

A hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) mandátuma december 31-én lejár - A hivatalos záróülés 19-én lesz

A hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY), amelynek 24 év munka után hamarosan lejár a mandátuma, hagyatéka a régió országai számára megszerzendő zsákmányt jelent, írja a Novosti.

Olyan államtitkokról, kihallgatásokról, tanúvallomásokról, valamint olyan nyilvános és titkos – betegségekről, elhalálozásokról, ítéletekről, döntésekről – szóló dokumentumok ezek, amelyekből a becslések szerint a hágai törvényszék pincéjében megközelítőleg 10 millió oldalnyi fekszik. Hozzáteszik, hogy az iratok mellett több mint 13 ezer tárgy – bizonyítékok, lövedékek, ruhák, cipők stb. – találhatóak. Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina mind magáénak szeretné tudni ezeket az iratokat és tárgyakat, írja a lap. A titói Jugoszlávia, illetve az utódállamai területén 1991 után elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék mandátuma december 31-én jár le, a hivatalos zárási ülést pedig december 19-én tartják meg.
A lap szerint Belgrád már hivatalosan is kérelmezte a törvényszék által követelt iratok és a bizonyítékok visszaszolgáltatását. Mint megjegyzik a törvényszék 2 082 ilyen kérelmet adott át az évek során és Szerbia minden esetben tiszteletben tartotta az ICTY kérelmét. Egy korábbi nyilatkozat szerint a törvényszék által bekért dokumentumok 95 százaléka a belügyminisztériumtól, a Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökségtől (BIA) és Katonai-Biztonsági Ügynökségtől (VBA) származik. Szerbiában a dokumentumok egy hamarosan megalapításra kerülő tájékoztatási ügynökségben lesznek archiválva, de egyes iratok a Szerb Nemzeti Könyvtárba, mások pedig a Szerbiai Képviselőházba kerülnek majd.
A nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére – az ENSZ által 1993-ban – létrehozott testület november végén hirdette ki az utolsó ítéleteit, amivel gyakorlatilag befejezte munkáját. A fennmaradó ügyek (másodfokú, fellebbezési eljárások) átkerülnek a világszervezet nemzetközi törvényszéki mechanizmusához. A délszláv térség háborúiban 2001 végéig elkövetett kirívó törvénytelenségek ügyében eljáró – hágai székhelyű – ICTY összesen 161 gyanúsított ellen emelt vádat. A csoportból 90-et ítélt el (többségében szerbeket), de nem mindegyiket jogerősen. További 13 vádlott esetében az érintett országok nemzeti igazságszolgáltatására bízta az eljárás lefolytatását. A többiek közül 20-at felmentett, még 20 ember esetében pedig ejtette az ellenük felhozott vádakat. Másik 17 személy viszont meghalt a kiadatása előtt vagy az ICTY börtönében; egy további haláleset a tárgyalóteremben történt.