2024. március 28., csütörtök

„Mindennap mozogjunk, hogy testünk kiszolgálja lelkünk vágyait”

Nagy Némedi Kata gyógytornász, humánkineziológus, jógaoktató. 2011-ben főiskolai gyógytornász diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán, 2013-ban egyetemi humánkineziológus végzettséget a budapesti Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán. 2012 óta a Szegedi Tudományegyetemen tanársegéd a gyógytornászok gyakorlati és elméleti oktatásában. Munkája során legtöbbet gerincproblémákkal találkozik, igyekszik komplex kezelési tervet felállítva a páciens teljes gyógyulását elősegíteni. 2013 óta számos posztgraduális továbbképzésen vett részt és bővítette tudását (McKenzie képzés, Nemzetközi Bobath terapeutaképzés, 3D Scoliosis terápiatanfolyam (Schroth módszer), Neurodinamika, K-active taping). Ezenkívül egyéb gyógyászati tanfolyamokat is elvégzett, mint pl. a Schüssler féle arcdiagnosztika, test- és fülakupresszúra és a lávaköves masszázs. Az oktatással összefüggésben két pontszerző tanfolyamra is felkérték előadónak: Szegeden gyógytornászoknak, Zentán egészségügyi dolgozóknak tartott előadást. A gyógyításon kívül mindig is érdekelték a nagyobb tömegeket megmozgató edzésformák, s végül a jóga mellett döntött. 2015 óta oktat dinamikus jógát, 2016 óta babás és kismamajógát.

-Hogyan jutottál el az egészségügyig és a jógáig?

– Gyermekkoromban is érdekelt a gyógyítás, és szerettem emberek között lenni, segíteni. Általános iskolás koromban már masszíroztam a barátaimat, a családot. Mindig mondogatták, jobban érzik magukat 5 perc masszázs után is, és hogy csoda lakozik a kezeimben. Családom támogatására iratkoztam végül a zentai Egészségügyi Középiskolába gyógytornász technikusnak, ezután pedig egyenes út vezetett a főiskolára, ahol tanulmányi eredményeimnek köszönhetően Köztársasági Ösztöndíjban is részesültem. A jógával 2013-ban kezdtem ismerkedni, és már első alkalommal éreztem jótékony hatását elsősorban a gerincemre, ízületeimre, izmaimra. Később egy dinamikus hot jógán való részvétel hozta el a sorsdöntő fordulatot, mely után fél évre beiratkoztam első jógaoktató képzésemre. Ott láttam meg igazán a párhuzamot a jóga gyakorlati ászanái és a gyógytorna között, és úgy vélem, nincs ennél hatékonyabb, a test minden területére kiterjedő mozgásforma, ami egyszerre nyújt és erősít, egyénre szabható, és egyik legfontosabb alapelve az ízületvédelem. 2015 márciusában sikeres vizsgát téve dinamikusjóga-oktató lettem, majd 2016 szeptemberében levizsgáztam kismama- és babásjóga-oktatóképzéseken is. Mindez jelenleg is nagyon fontos szerepet tölt be az életemben.

Mesélnél a dinamikus jóga lényegéről?

– A klasszikus jóga alapgyakorlatait (ászanáit) használjuk, azokat kiegészítve gyakorlatsorokat építünk fel, így alakítjuk ki a dinamikus „flow” jelleget. Egyik gyakorlatból épül fel a másik, ötvözzük a hagyományos pózokat a gerincedzés és gyógytorna elemeivel, így létrejön egy tudatos, izgalmas jógagyakorlás. Célja, hogy erős izmokat, egészséges, stabil, rugalmas gerincet nyerjünk általa. Egyszerre fejleszti az erőt és a hajlékonyságot, nyújtja a megrövidült és erősíti a gyengült izmokat, továbbá minden irányban átmozgatva segít a gerincet karbantartani, megelőzve és elkerülve a különböző problémákat, sérüléseket. Rendszere úgy van kialakítva, hogy rendkívül figyel az ízületvédelemre és a gerinckíméletre, ezért néhány gyakorlatot módosítással végzünk, illetve vannak könnyebb és haladóbb változatai az egyes pozícióknak attól függően, kinek milyen a felépítése, fittsége, izmainak, ízületeinek állapota, kondíciója. Ebből kifolyólag széles körben végezhető, persze ha valakinek kifejezett panasza van, az elsősorban gyógytornásszal konzultáljon. Saját tapasztalatból azt mondhatom, a mélyhátizmok és hasizmok megerősödésével, a gerinc átmozgatásával és a testtartás javításával mindennemű derék- és hátfájdalomtól megszabadultam, mióta aktívan gyakorlok. Persze az eredmények nem egyik napról a másikra jönnek, de a kitartó munkának mindig megvan a gyümölcse. Az embereknek aktívan tenniük kell fizikai jólétükért, csupán passzív kezelésektől nem lesz tartós a gyógyulás.

A kismamajóga ötlete mikor bukkant fel először? Ennek hatásairól is mesélj!

– Az ötlet akkor merült fel először, mikor magam is tudatosan készülni kezdtem az áldott állapotra, és tudtam, a környék híján van a szülésfelkészítőknek, babás foglalkozásoknak. Így 2016 tavaszán belekezdtem egy budapesti képzésbe, szeptemberben pedig sikeres vizsgát tettem. A jóga az elme és a test belső világának gyakorlati tudománya, mely Indiából származik. Segíti a gyógyulást és az olyan természetes folyamatokat is, mint a várandósság, a szülés. Az áldott állapot kilenc hónapja alatt olyan jelentős változások történnek, amelyek alapvetően befolyásolják az asszonyok testi, lelki és szellemi állapotát, melyekre a jóga is pozitívan hat. A kismamajóga a klasszikus jóga gyakorlatait, eszközeit és módszereit a várandósság stádiumainak változásaihoz adaptálva módosítja, megőrizve annak áldásos hatásait. Gyakorlásával a befelé, az önmagunkra és a fejlődő magzatra való figyelésben leljük meg a kiegyensúlyozottságot, a testi és szellemi béke titkát. A gyakorlatok célja a testi képességek javításán túl, hogy a kismamaság terheit könnyebben elviselhetővé tegyék, megszüntessék, illetve az érzékeket kifinomítsák. Így lesz képes a nő a saját és a baba igényeinek is megfelelni.

A várandósság 13. hetétől ajánlott gyakorolni, de sosem késő elkezdeni. Mindenki a saját ritmusában haladhat, maximálisan figyelembe véve adottságait. Gyakran az utolsó hónapokban elkezdett gyakorlás is nagy segítséget nyújt a várandósságban és a szülésben is. Elsősorban teljes testet átmozgató, majd intenzívebb erősítő és nyújtó gyakorlatokkal javítjuk a kismama és a baba fiziológiai állapotát, az izmok tónusát, a vér- és nyirokkeringést. Tejtermelést serkentő gyakorlatokat tanítunk a kismamáknak, melyeket egyedül, önállóan is tudnak gyakorolni, erősítő gyakorlatokkal készítjük fel a gátizmokat a magzat növekedése miatti egyre nagyobb terhelésre és szülés közbeni igénybevételre. A légzőgyakorlatok segítik a keringést, a belsőszervek vérellátását, hatékony működését, jó hatással vannak az idegrendszerre, nyugtató, stresszoldó hatásúak, és a magzatvíz mozgásain keresztül lágyan átmasszírozzák a babát. Relaxáció során a kismama és a baba szoros lelki kapcsolatba kerülnek, mely erősíti az egymás iránti szeretetet, bizalmat. A foglalkozások alatt, valamint apás szülésfelkészítő workshop keretében a kismamáknak tanítjuk a vajúdó pozíciókat, a vajúdás, illetve szülés alatti légzőtechnikákat, melyek célja a szülés élményét bensőségessé és tudatossá tenni. Az apák pedig tanulják, miként tudnak kedvesüknek ezekben a percekben segíteni, testi és lelki támogatást nyújtani. A posztnatális jóga bemutatása során megtanítjuk a kismamáknak, hogy a szülés utáni első 6 hétben saját testük regenerálódását hogyan tudják gyorsítani.

Az áldott állapot a képzés ideje alatt köszöntött be hozzám, így a saját testemen érezhettem a kismamajóga áldásos, pl. a magzatra gyakorolt jótékony hatását. Egy életerős, nyugodt kisfiúnak adtam életet, aki nagyon kiegyensúlyozott a mai napig, bár már elmúlt 10 hónapos, és szerencsére nagyon eleven. A kismamajóga megtanított türelmesnek lenni, befelé figyelni, ennek most is hasznát veszem természetesen. Minden kismamának csak ajánlani tudom ezt a fajta tudatos felkészülést, mely a baba és a mama közötti hosszú távú szoros kapcsolatot megalapozza.

Végzettségedre nézve humánkineziológus vagy. Kérlek, mesélj erről a szakterületről is! Van-e összefüggése a jógával?

– A humánkineziológia lényegében az ember mozgásával, annak vizsgálatával, elemzésével foglalkozó tudomány, mely az állapot feltérképezésén keresztül állítja fel a kezelési tervet. Lényegében a gyógytornász szakmához hasonló. Pár évvel ezelőtt a gyógytornászatban még nem volt lehetőség mesterképzésre, ezért döntöttem emellett. A humánkineziológián terhelésélettan szakirányon tanultam, mely elsősorban a sportolókkal, komplex felkészítésükkel, specifikus edzéstervek kidolgozásával foglalkozik, valamint a sportsérülések utáni rehabilitációval. A gyógytornász szakma nagyon sokat jelent számomra. Nem csak munka, sokkal inkább szenvedély, melyet a szakma neves képviselői is teljes szívükkel űznek. A lehetőségek tárháza, számtalan eszköz, különböző módszerek segítenek egy olyan komplex kezelési terv kialakításában, melyeknek eredménye egy fájdalommentes, funkcionálisan működő test, legjobb esetben a teljes gyógyulás. Ez a munka nagyon sokrétű, egy komplex betegvizsgálatot követően állítja fel az egyénre szabott programot, mely nem csak mozgás, sokkal inkább életmód. A gyógytornász akkor is tud segíteni, ha más specialista nem, mert a mozgás minden esetben pozitívan befolyásolja az életkörülményeket. Az ember akkor is felkereshet egy gyógytornászt, ha nincs panasza, és ezt a jó állapotot tudatosan szeretné megtartani, vagyis a prevenciónak kiemelkedő szerepe van. Sokkal könnyebb egy problémát megelőzni, és a test egészségét, egyensúlyát fenntartani, mint egy előrehaladott betegséget kikezelni.

A nyugati és a keleti gyógyászat közötti különbség is ebben rejlik leginkább. A nyugati orvoslás elsősorban a tüneteket kezeli, sok esetben csak elnyomja, míg a keleti gyógyászat a test egyensúlyának felborulását okozó tényezőket kutatja, azokat igyekszik kiküszöbölni, helyreállítva az egyensúlyt, így a test beindíthatja saját öngyógyító folyamatait. Ma már tudjuk, hogy a betegségek kialakításában a legfőbb kockázati tényező a stressz. Minden betegségnek ez az egyik fő okozója, csak valakinél enyhe légúti megbetegedést okoz, másnál pedig súlyos betegséget, mint pl. a rák. Ezeket az alapelveket végiggondolva a gyógytornát inkább a keleti gyógyászathoz sorolnám, mely az okokat felkutatva szünteti meg a kellemetlen tüneteket, segít kialakítani és megtartani a mozgatórendszer egyensúlyát, mindemellett mozgás közben boldogsághormon termelődik, mely csökkenti a stresszt mint rizikótényezőt. Ennek ellenére természetesen tudjuk, jelen pillanatban a gyógytorna a nyugati orvoslás részét képezi, de véleményem szerint annak egy alternatívabb lehetőségét. A keleti kultúrákban megfigyelhető, milyen fontos szerepet tölt be az emberek életében a mozgás, a meditáció, az imádság, az egyszerű, természet adta étkezés. Ezek önmagukban és együttvéve is segítenek megtartani a nyugalmat és a testi-lelki egyensúlyt. Egyáltalán nem véletlen, hogy a jóga is Indiából származik, mert művelésének a testgyakorlatokon kívül számos más szintje is van.

Szívesen élnél valahol a világ azon részeinek egyikén, ahol alapvetően nyugodtabbak az életkörülmények, vagy szerinted bárhol a világon megteremthető magunk számára a harmónia, ha a megfelelő módon állunk hozzá az élethez?

– Szeretek itt élni, de szívesen tennék egy hosszú utazást Ázsiába, melynek gyönyörű természeti kincsei elvarázsolják az embert, és olyan nyugalmat sugároznak, melyet egy nagyvárosban sosem tapasztalhatunk meg. Ezért egy elvonulási, alkotói időszaknak tökéletes helyszínt nyújthat, és biztosan átértékelődik az emberben a természethez való hozásállása, ha ilyen szép helyekre látogathat el. Mindemellett ne feledkezzünk meg a nehéz életkörülményekről sem. Azok az emberek ahhoz szoktak hozzá, nekik nincs igényük szép festményre és aranyozott mosdóra, más kultúrában nevelkedtek és szocializálódtak, nekik a mi világunk lenne furcsa, de ez így természetes. Azt gondolom, hogy odafigyeléssel, elszántsággal, akaraterővel és tényleges lépéseket téve megteremthető magunkban a harmónia, és megláthatjuk magunk körül a szépet, a jót.

Végezetül mesélnél az egyéb érdeklődési területeidről mindennapjaidban?

– Elsősorban imádok anya lenni. A várandósság alatt kezdtem kiteljesedni, azóta pedig már biztosan tudom, hogy gyermek nélkül értelmetlen lenne minden. Nem azt mondom, hogy enélkül nem érdemes élni, ez ilyen formában nem lenne igaz, viszont vannak az embernek olyan rejtett tulajdonságai, melyek csak akkor jönnek felszínre, mikor megtapasztalja a szülővé válás csodáját. Mert ez igazi csoda. A pillanatnak kell élnünk. A jelenben kell lenni a gyermekünkkel, játszani, foglalkozni vele, szeretni őt. Számomra a kisgyermekem jelenti a legfőbb motiváló tényezőt a további fejlődésre, legyen az szakmai vagy más jellegű. Szeretnék olyan példát mutatni a fiamnak, hogy másokat segítve, támogatva is lehet előre jutni, és a munka nem kell, hogy kínlódással teli küzdelem legyen. Küzdelmek mindig vannak, de lehetnek építő jellegűek is. Szabadidőmben kreatív vágyaimat igyekszem kielégíteni, szeretek rajzolni, festeni, mindenféle kézműves dolgot készíteni, legyen az dekoráció, ajándék vagy játék. Tele vagyok ötletekkel, és igyekszem ezeket ebben az életemben megvalósítani. Legjobb kikapcsolódás számomra, ha a családom körében eltölthetek néhány nyugodt órát. A harmónia nem kopogtat be az ajtón, nekünk kell ezt az ajtót kinyitni, és nekünk kell felkutatni a körülöttünk rejlő harmóniát. Kívánom mindenkinek, hogy legyen ereje megtenni az első lépéseket a boldogság útján, és lelje meg a szépséget életében, örüljön az apró dolgoknak. Végezetül egy gyakorlati jótanács: Mindennap tűzzünk ki apró célokat magunknak, melyeknek megvalósítása nem merül ködbe, tegyünk valamit testi-lelki jólétünkért, és ha 5 percet is, de mindennap mozogjunk azért, hogy a jelenlegi testünk kiszolgálja lelkünk vágyait, és legyen lehetőségünk fizikai korlátok nélkül megvalósítani álmainkat.