2024. április 25., csütörtök

A falunak adnák a könyvtárat

Törökfaluban jelenleg több mint hatezer könyv található a Török házaspár által alapított könyvtárban

Török Klára és Ferenc néhány évtizedes gyűjtőmunkával több ezer, főként magyar nyelvű könyvet tartalmazó könyvtárat hozott létre Törökfaluban, amelyet 2010 szeptemberében nyitottak meg a helyi közösség épületében. Akkoriban mintegy 2500 könyv képezte a közkönyvtárként működő magánkönyvtár törzsállományát, amely napjainkra 6105 könyvre gyarapodott, amit további ezer kiadvánnyal terveznek kibővíteni. A Török házaspár hajlott kora miatt már szeretné átadni a könyvtár gondozását, hogy az megmaradjon a falunak.

Török Ferenc és Klára a könyvtárban (Csincsik Zsolt felvétele)

Török Ferenc és Klára a könyvtárban (Csincsik Zsolt felvétele)

– A könyvtárat szeretnénk olyan kezekbe adni, akikről biztosan tudjuk, hogy gondját viselik. Nem személyre bíznák, hanem művelődési egyesületre, hogy fennmaradjon a könyvtár, a könyvek pedig megmaradjanak Törökfalunak, ezt szeretnénk elérni – magyarázta Török Klárika, aki Ferenccel együtt úgy gondolja, hogy ők a magukét megtették, összegyűjtötték a könyveket és létre hozták a könyvtára, ahol magyar, angol, német és szerb nyelvű könyvek találhatók. Köztük olyan magyar nyelvű könyvritkaságok, amelyek csak nyugaton jelentek meg az korabeli politikai helyzet miatt. A Török házaspár jóvoltából a helybeliek és a szomszédos falvak lakosai ingyenesen kölcsönözhetnek a könyvtárból, hiszen nincs tagsági díj, valamint a támogatásukkal már több irodalmi rendezvényt tartottak az elmúlt években Törökfaluban. Legutóbb Szemerédi Fanny mutatta be naplóregényét a kisiskolásoknak.

A Török házaspár adományként gyűjtötte össze vagy megvásárolta a könyveket Németországban, Magyarországon, Erdélyben és Vajdaságban, valamint könyvespolcokat szereztek be a könyvtárnak. A nyugdíjas házaspár 1968-ban vándorolt ki Németországba, és jóformán attól kezdve gyűjtik a könyveket. Közben rendszeresen hazajártak Törökfaluba. A könyvtárat pedig szülőföldjük és a faluközösség iránti hálából hozták létre.

Az üresen álló polcra újabb könyvek kerülnek (Csincsik Zsolt felvétele)

Az üresen álló polcra újabb könyvek kerülnek (Csincsik Zsolt felvétele)

– A szomszédos tanyán nevelkedtem, ez a nagyszüleim tanyája volt. Itt 1967-ig áram sem volt. Nagy szórakozási lehetőség nem volt a tanyán, ezért általában könyvet olvastunk, már aki szeretett olvasni, aki nem, az mást csinált – mesélte Török Ferenc. – Összegyűlt jó néhány könyvünk, ezért úgy gondoltam, hogy létesíthetnénk egy könyvtárat a szülőfalum iránti hálából. Sok olyan könyvet gyűjtöttünk össze Németországban, amelyet az akkori politikai helyzet miatt Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában adta ki. Köztük Márai- és Szilvási-könyveket, amelyek a szerzők kommunistaellenessége miatt nem jelenhettek meg Magyarországon vagy más szomszédos országban. Sok ilyen könyvünk van, és azt szerettük volna, hogy ezek ne vesszenek el. Hiszen a külföldön élő utódok már nem tudnak magyarul olvasni, miután a szülők elhalnak, a könyvet eldobják. Így gyűjtöttük a könyveket, de sok könyvet vásároltunk is – mondta Török Ferenc. Majd Török Klára hozzátette, hogy sok könyvet vásároltak vajdasági íróktól Vajdaságban. Járták az író-olvasó találkozókat itthon és külföldön is. Jó barátságban voltak az idén elhunyt Jókai Anna írónővel, akinek részt vettek a hannoveri és hamburgi könyvbemutatóin is, és sok munkáját megvásárolták.

A Török-féle könyvtárból a könyvtárosi feladatot a helyi közösség dolgozói, Molnár Ferenc és Nagy Rózsa látják el. A gyerekek és az idősebbek látogatják a könyvtárat, amelyben sokféle könyv megtalálható a regényektől kezdve szakkönyveken és szótárakon át a gyermekkönyvekig. A könyvtár szép és rendezett, és ahova nem régen újabb könyvespolcokat vásároltak Törökék, akik tovább bővítik a könyvállományt.

– Új könyvespolcokat vettünk, mivel sok könyv van, és újabb könyveket is hozunk. Most keresünk egy olyan szállítót, aki elszállítja a könyveket, hogy ne mi hordjuk, hozzuk haza, mert 400–500 könyvnél többet nem tudunk elhozni. Több mint ezer könyv van még Németországban. A hannoveri magyar egyesületből mindig jelentkeznek, ha vannak újabb könyvek, amikor az apuka vagy az anyuka idősek otthonába vonul, a lakásukat pedig ki kell üríteni. Az egyesületben tudják, hogy mi gyűjtjük a könyveket a könyvtár számára. Ezért, ha valaki jelentkezik magyar nyelvű könyvekkel, akkor azonnal megadják az illetőnek a telefonszámunkat, és mi összegyűjtjük a könyveket. Ez nem egyszerű feladat, mert telefonálgatni kell, hogy az illető mikor található otthon, valamint sokszor több száz kilométert kell utazni a könyvekért, ami időbe telik és pénzbe kerül. Viszont mostanra jócskán összegyűltek a könyvek, és azt szeretnénk, ha ezek megmaradnának a falunak – mondta Török Klára.