2024. március 28., csütörtök

Javítani a romák helyzetén

A Szerbiában élő roma lakosság a 2016–2025-ig terjedő időszakra vonatkozó szociális felzárkóztatási stratégiájával foglalkozó koordinációs testület, valamint a Roma Nemzeti Tanács (RNT) és az önkormányzat képviselői tartottak megbeszélést pénteken a szabadkai városházán. A tanácskozás témája az intézményes együttműködés volt – többek között az oktatás és az egészségügy terén – a romák helyzetének javítása érdekében.

Nenad Ivanišević, Tefik Ramadanović és Ilija Đukanović (Fotó: Paszterkó Erika)

Nenad Ivanišević, Tefik Ramadanović és Ilija Đukanović (Fotó: Paszterkó Erika)

Ilija Đukanović, a romák helyzetének javításával megbízott szabadkai tanács elnöke, dr. Nenad Ivanišević, a kormány romák helyzetének javításával megbízott tanács elnöke, valamint Tefik Ramadanović, az RNT elnöke a tanácskozás előtt nyilatkoztak a sajtó képviselőinek.

– Szabadka támogatja az RNT törekvéseit a romák helyzetének javítására, júniusban a Városi Tanács elfogadta a romák felzárkóztatására vonatkozó akciótervet, amelynek kidolgozásában részt vettek a helyi intézmények is. Az akcióterv magában foglalja az egészségügyi és szociális védelmet, a foglalkoztatást, a lakhatást és az oktatást. A büdzsé tervezésekor eszközöket irányzunk elő a romák helyzetének javítására, elsősorban az iskola elhagyásának megelőzésére vonatkozó tevékenységekre, a gazdasági támogatásra, valamint a lakhatás megoldására – mondta Ilija Đukanović.

Nenad Ivanišević közölte, a stratégia célja az, hogy a romák a társadalom teljesen egyenrangú tagjai legyenek az említett időszakot követően. Mint fogalmazott, a romákat foglalkoztató munkaadók, akárcsak az önfoglalkoztató romák, kedvezményekre számíthatnak.

Tefik Ramadanović elmondta, hogy prioritást kell élveznie az oktatásnak és a foglalkoztatásnak.