2024. április 24., szerda

Még jobb malmozás Oromon!

Százezer euró a Malmok útjaira

Orom, Nagykikinda, Ópusztaszer, Hódmezővásárhely és Kiskunfélegyháza az Interreg IPA Magyarország–Szerbia pályázaton mintegy 500 ezer eurót nyert közösen. Ebből az oromiak 101 ezer eurót tudhatnak magukénak a Malmok útjai elnevezésű projektjükért. Ebből az összegből a malom és a már széles körben hódító Malomfesztivál még jobbá tételén dolgoznak. Hogy pontosan mire fordítják ezt a pénzt, arról Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke számolt be lapunknak:

Megbeszélés a fesztivál fejlesztéséről (Jenei Klementina felvétele)

Megbeszélés a fesztivál fejlesztéséről (Jenei Klementina felvétele)

– Tematikus tevékenységet szeretnénk végezni mindazon településekkel a határok közelségében, amelyek rendelkeznek hasonló objektummal, mint a mi szélmalmunk. Azonfelül, hogy turisztikailag is szeretnénk propagálni a települést és a malmot, a Malomfesztivál támogatását is célul tűztük ki, oly módon, hogy hangosítóberendezést és mozgatható kerítéseket is beszerzünk. Emellett két vizesblokkot tudunk majd felépíteni, ami, azt hiszem, nagy segítség lesz az itteni táborozó, szórakozó vendégeknek, akik az idén is mintegy négyezren voltak jelen a falunkban a fesztivál alkalmával.

A helyi közösség már a további terveket is szövögeti, miként lehetne még jobbá tenni a körülményeket.

– Azon dolgozunk, hogy felkészüljünk a Romániával megcélozandó IPA-pályázatra. Ebben már konkrétan a malom épületének a felújítására is vannak ötleteink.

A tanácskozáson, melyen építészek is részt vettek csütörtökön, kijelölték azokat az irányvonalakat, melyek mentén a malom környéki területet és a tervezett rekreációs központot, valamint a lóversenypályát is el tudják indítani a fejlődés útján.

Vígi László, a Malomfesztivál egyik fő szervezője, a Wemsical Serbia elnöke, a Malmok útjai projekt koordinátora is örömének adott hangot a nyertes pályázat kapcsán:

– A jövőre ötödik születésnapját ünneplő fesztivál megfelelő támogatást kap ahhoz, hogy a programjainkat még sokszínűbbé tudjuk tenni. A program nemcsak a háromnapos szórakozásról fog szólni, hanem egy összkulturális Kárpát-medencei fesztivált tudunk majd megszervezni – mondta Vígi László.