2024. április 23., kedd

Rengeteget lehet még fejlődni

Villáminterjú Aleksandar Zelićtyel, Szabó Szebasztián zentai nevelőedzőjével

– Szebi 100 méteres futamai nagyon jól sikerültek, mindkétszer javított a legjobbján. Fantasztikus a startja és a fordulója, kevés ilyen úszó van Európában. Tudom, hogy 50,50 másodpercet szeretett volna úszni, előzetesen pedig úgy kalkuláltak az edzőjével, hogy 50,80-nal be lehet jutni a döntőbe. Nem sikerült neki, de tény, hogy az ő futama sokkal erősebb volt, hiszen abból öten jutottak be a döntőbe. Írt szerdán este, természetesen csalódott volt, de nem lehet mérges magára, hiszen fantasztikus időt úszott, s 21 évesen ebben a számban 9. lenni Európában – nem egy rossz eredmény!

Rövid pályán már 100 méteren is van taktikázás. Neki mi lehetett a terve?

– A délelőtti futam után azt mondta, 90 méterig nagyon lazán, könnyen úszott, viszont az utolsó 10 méter már nagyon fájt neki. Neki fekszik a három forduló, de van még tere rengeteget fejlődni. Szombaton ússza az 50 m pillangót, ami szerintem még a fő száma. Nem merem százszázalékosan állítani, hogy döntős lesz, de nagyon közel kerül hozzá. Egy-két éven belül viszont a 100 méteres táv is erős számává válik, évekig ott lehet a top ötben. Az utolsó 5-6 méteren, az utolsó karcsapásokon kell még javítani, mert minden ott dől el. Jó munkával ez megoldható.

Ezek az eredmények mit jelentenek nagymedencére vetítve?

– Ő a nyáron egy erős világbajnokságon 13. lett 50 méter pillangón, s ez fantasztikus eredmény, de a 100-on még látszott, hogy gyenge az utolsó 10-15 méteren. Ez a táv azonban napról napra zsugorodni fog, arányosan azzal, ahogy növekednek a kilométerek az edzésen. Láthatjuk, hogy például a magyaroknál nincs olyan, hogy elfáradnak az utolsó 10 méteren. Mindez csak attól függ, hogy mennyi kilométer van benned.

Van-e még lehetőség számára itt, Szerbiában fejlődni?

– Addig, míg ilyen szépen javítgatja az eredményeit, igen. Itt is adottak a feltételek, így váltani csak akkor kell majd, ha fejlődésében megtorpan. Javítani lehet még az étkezés, a táplálékkiegészítők és a regeneráció terén is. Ebben az esetben én Magyarországot javasoltam neki, mert ott olyan szakemberek dolgoznak, akik már bizonyítottak. Akkor biztosan Európa élmezőnyébe tartozna.