2024. március 29., péntek

Bennmaradó tagállamok: tovább lehet lépni a Brexit-tárgyalások második szakaszára

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás legfontosabb feltételeiről ugyanis megfelelő előrelépés történt a felek között - mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői.

A huszonhetek döntéséről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke számolt be a Twitteren, üzenetében egyúttal gratulálva Theresa May brit kormányfőnek.

A bejelentés nem okozott meglepetést Brüsszelben, a szakértők egyöntetűen úgy vélték, hogy ezúttal jóvá fogják hagyni a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről, a kereskedelmi viszonyról és az esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások megindítását. A döntés ugyan sokak szerint mindössze formalitás volt, mégis mérföldkőnek számít, különösen azok után, hogy a kiválási tárgyalások hosszú hónapokon keresztül az összeomlás szélén álltak.

A bennmaradó tagországok által egyhangúlag elfogadott irányelvekben mindenekelőtt a kiválás feltételei kapcsán még megoldásra váró kérdések rendezését sürgették.

Kiemelték: az egyeztetések a második szakaszban kizárólag akkor haladhatnak előre, ha a felek teljes mértékben tiszteletben tartják minden kötelezettségüket, és ezeket mihamarabb egy világos, jogilag kötelező szerződésbe foglalják.

Mint írták, az EU kész tárgyalást kezdeni a London által javasolt kétéves átmeneti időszakról, azonban a szigetországnak ebben az időszakban is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségvállalásoknak, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, miközben már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

A huszonhetek megerősítették azon szándékukat, hogy a jövőben szoros partneri viszony jöjjön létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, s rámutattak, miközben erről csak a tényleges kilépést követően lehet majd megállapodni, addig is készek előzetes tárgyalásokat kezdeni.

Hangsúlyozták, az EU a későbbiekben is szorosan együtt kíván működni Londonnal a biztonsági, a védelmi és a külpolitikai kérdésekben, illetve a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc területén.

Végezetül felszólították a brit kormányt, hogy mielőbb tegye világosabbá az elképzeléseit a jövőbeli kapcsolatrendszert illetően.