2024. április 19., péntek

Veszteséges vállalatokat kínálnak az oroszoknak

Az Állami Duma Gazdaságpolitikai küldöttségével tárgyalt tegnap Dragan Stevanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára az együttműködés bővítésének a lehetőségeiről, elsősorban a privatizáció területére vonatkozóan.

Stevanović ismertette az orosz küldöttségnek a Gazdasági Minisztérium privatizációs portfólióját, kiemelve a Petrohemija, az Azotara vállalatokat és a nagykikindai ecetsavgyárat (MSK).

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi vállalat magánosítására kedden tették közzé a nyilvános felhívást. Stevanović hangsúlyozta, hogy mindhárom vállalat érdekelheti az orosz befektetőket, mivel földgázt használnak energiaforrásként.

Az orosz küldöttség tagjai kiemelték, hogy nagyra értékelik Belgrád álláspontját, miszerint „orosz barátaikat” nem vetik szankciók alá, annak ellenére, hogy Szerbia európai uniós tagjelölt.

Stevanović kijelentette, hogy Szerbia álláspontja egyértelmű az Európai Unióhoz való csatlakozást illetően, viszont Oroszország felé nem fordul szankciós intézkedésekkel.

– A Szerbia és Oroszország közötti kapcsolat a baráti, politikai és gazdasági együttműködésen alapul. Efelől pedig nincs kétség – mondta Dragan Stevanović.

A megvételre felkínált Petrohemija és az Azotara 2016. évi eredményei alapján felkerült az öt legveszteségesebb szerbiai vállalat listájára. A nagykikindai gyár is jelentős veszteséggel működik.