2024. március 29., péntek

Vajdasági fesztiválok, jeles évfordulók, személyes élmények

Bemutattuk Naptárunkat, megvásárolható az újságárusoknál is

A Magyar Szó évi kiadványát, a 2018-as Naptárt, a Darányitelepi Társalgó kedd esti összejövetelén mutatták be a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. Az est vendégeivel, Varjú Márta főszerkesztővel és Nagy Magdolnával, a Naptár szerkesztőjével Horváth Tibor beszélgetett. Napilapunk főszerkesztője ismertette a kiadvány tartalmát, elmondta, hogy figyelembe vettük az olvasók ötleteit, és azok bele is kerültek a kiadványba.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

– Amikor tavaly itt jártunk, a Darányitelepi Társalgón, felmerült az az ötlet, hogy a VIVE magyarnóta- és csárdásfesztiválról kellene írni. Ez mellett az esemény mellett még számos vajdasági rendezvényt is bemutattunk a 2018-as kiadványban, a Durindó és a Gyöngyösbokréta néptánc- és népzenei rendezvényt, a temerini Tini- és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőt, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját és a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjét is – mondta Varjú Márta. A fesztiválok mellett a Naptár központi témáját képezik a jeles évfordulókról szóló írások is. Igen érdekes szövegek születtek e témában Szabó József, Nagy Magdolna, Léphaft Pál, Ózer Ágnes és Virág Árpád tollából.

– Elkerülhetetlen az évfordulók megemlítése, mint amilyen a 1848–1849-es szabadságharc kezdetének a 170. évfordulója, az I. világháború végének centenáriuma és az 1988-as joghurtforradalomnak a 30. évfordulója – mondta Nagy Magdolna. A kiadványban a migránsok történetéről és a Kim-dinasztiáról is olvashatunk, valamint az idén sem maradtak ki az irodalmi és művészeti oldalak, a receptek, a csillagászat, a divat, a sport, a keresztrejtvények és a humor.

A 2018-as Naptár borítóján megjelent kép is magáért beszél, hiszen aki már látta, csak dicsérni tudja Ótos András fotóját, aki a Gyöngyösbokrétán a gombosi népviseletbe öltözött néptáncosokat örökítette meg. A Naptárral a hagyományokhoz híven nyerni is lehet, méghozzá egy 32 inches televíziókészüléket, melyhez a kiadványban található szelvényt kell kitölteni és elküldeni a szerkesztőség címére. A Magyar Szó Naptárát az érdeklődők megvásárolhatják a Štampa és a Futura újságárusoknál, 300 dinárért.