2024. április 20., szombat

Energiatakarékos világosság

Korszerűsítés a magyarkanizsai, az oromhegyesi és az adorjáni egészségházban

A tartományi energetikai titkárság, a magyarkanizsai önkormányzat és az egészségház jóvoltából energiatakarékosra cserélték az izzókat három községbeli egészségügyi objektumban.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A magyarkanizsai mellett az adorjáni és az oromhegyesi rendelőben világítanak most már energiatakarékos módon. A titkárságtól pályázat útján 1,76 millió dinárt nyertek erre a célra, amihez az önkormányzat 414 ezer dinárral járult hozzá, míg az egészségház 435 ezer dinárt fordított erre a célra azért, hogy elvégezhessék a teljes világításcserét.

Gyólay Karolina, az intézmény igazgatónője örömét fejezte ki, amiért sikerült véghezvinniük a projektumot, és lapunknak kifejtette:

– Az említett épületekben 155 égőtestet cseréltünk le, 176 új, energiatakarékos égőt szereltek föl, valamint 400 méter kábelt is felhasználtak a munkához. Remélem, hogy ezzel az 56 százalékos megtakarítással hat év alatt megtérül a befektetett összeg, és nem utolsósorban azt is, hogy a munkakörülmények javulását is eredményezi ez az innováció.

Az új, hatékony és takarékos megvilágítás kapcsán a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert is elégedettségének adott hangot:

– Az energetikai hatékonyságot nemcsak az egészségügyben tartjuk fontosnak, hanem minden közintézményünkben és a közvilágításunkban is, hisz azok nagy terhet jelentenek a költségvetés számára. Ezen kis összegű beruházások alkalmával is jelentős spórolás érhető el, ezért úgy vélem, a megkezdett utat kell járnia az önkormányzatnak, hogy intézményeink energiahatékonyak legyenek. Ennek ékes példája most a magyarkanizsai egészségház is.

A polgármester elmondta: arra törekednek, hogy intézményeik teljes körű felújításon mehessenek át, ennek érdekében folyamatosan pályáznak is, de az önrészt az önkormányzat és az adott intézmény adja össze, mint ahogy történt ez jelen esetben is, ami azt eredményezheti, hogy folyamatos lesz a felújítás a község intézményeiben.