2024. április 25., csütörtök

A választásokra várva

Bojtos Béla, a bácsfekehegyi helyi közösség tanácsának elnöke az elmúlt négy év eredményeiről nyilatkozott

Kishegyes község mindhárom településén – Bácsfeketehegyen, Kishegyesen és Szeghegyen – helyi közösségi választások lesznek a hétvégén. Bojtos Béla, a helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy számos lényeges dolgot sikerült megoldani az elmúlt időszakban.

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

– Fontosnak tartom, hogy folytatni tudtuk az előző ciklusban megkezdett beruházásokat, terveket, és ezeknek a nagy részét be is fejeztük. Három évvel ezelőtt készítettünk egy tervet a legrosszabb állapotban lévő utcák kiaszfaltozására, amire az idén sikerült eszközöket szerezni, 8,5 millió dinár értékben 1,9 kilométer hosszan, minőségi aszfalttal, kiaszfaltoztuk ugyanis a Népfront és a Piac utcákat. Ezzel a beruházással járhatóvá tettünk két olyan utcát, amelyeket az emberek már kerültek, mert veszélyes volt arra közlekedni. Az idén ugyancsak sikerült befejeznünk egy régóta tervezett projektumot, az urnatemetőt. Mind többen vannak külföldön, és sajnos nem mindenki tér haza élve. Az elhunytnak a hazahozatala igen körülményes és költséges, viszont a hamvakat könnyen haza lehet juttatni. Idáig nem volt megfelelő hely a hamvak elhelyezésére, az urnatemetővel viszont ez a probléma is megoldódott. Az elmúlt négy évben több játszóteret is építettünk, az egyik a közelmúltban készült el a Vasút utca és a Temető utca sarkán. Korábban létesült egy játszótér a Duna utca térségében, valamint a Vasút utca és a Kis Ernő utca sarkán is. Három éve tartományi forrásból sikerült kiásni egy kutat, az idén helyezte üzembe a községi közvállalat. Ennek köszönhetően javulni fog a falu vízellátása. Sikerült kibővítenünk a közvilágítást is, 78 új lámpát helyeztünk el olyan utcákban, amelyekben korábban nem volt. A szeméttelepre vezető utat zúzott kővel töltöttük fel, tartományi forrásból. Az elmúlt években igény mutatkozott arra, hogy térfigyelő kamerákkal védjük a falu néhány pontját, ahol rendszeresen randalírozások történtek. Ezt a temetővel kezdtük, s itt nagyrészt megszűntek az effajta ténykedések, úgy gondolom, hogy a térfigyelő rendszerrel jelentősen vissza tudjuk szorítani a rongálásokat – mondta el Bojtos.

A helyi közösségnek a beruházások mellett számos állandó jellegű tevékenysége is van. Ide tartozik az útpadkák lenyesése is, ami azért fontos, hogy ne álljon meg a víz az utakon – tudtuk meg a tanácselnöktől. Sikeresnek bizonyult a meggyfacsemete-osztási akció is, ennek keretében a polgárok ingyen kaptak csemetéket, azzal a feltétellel, hogy az utcára ültessék. Ez az akció jövő tavasszal folytatódik. Az utakat folyamatosan javították – mondta Bojtos –, minden tavasszal és ősszel kibetonozták a lyukakat. A helyi közösség ezt saját forrásából valósítja meg, s noha nem tartós megoldás, egyelőre csak így tudja megoldani ezt a problémát. Az árkok tisztítása is a helyi közösség állandó feladataihoz tartozik. Évtizedeken keresztül ezzel nem foglalkozott senki, és komoly problémák származtak belőle, ezért számít most prioritásnak. A jövőt illetőleg a helyi közösség számos kész tervvel rendelkezik.

– Nem ad hoc tervezünk, hanem előre kigondoljuk, hogy mi az, amire szükség lenne. Az idén részt vettünk egy IPA-pályázaton, de csak jövő nyáron lesznek lehívhatók az eszközök. Ebből a pénzből a falunapra és a meggynapra kioszkokat szeretnénk beszerezni, amik majd a termékek árusítására szolgálnak. Természetesen a pályázaton nyert pénzből jut kulturális tevékenységekre és reklámra is. Van egy másik kész tervünk is, a B2-es kút felújítására vonatkozik. Ezzel többször is pályáztunk, de még nem sikerült nyernünk. Bízom benne, hogy a jövő évben sikerülni fog. A terveink között szerepel a vízelvezető árkok tisztításának a befejezése is. A falu területének még csaknem a negyede maradt hátra – számolt be a tanácselnök.