2024. április 25., csütörtök

A mianmari hadsereg legalább 6700 rohingját ölt meg a konfliktus első hónapjában

Egy nemzetközi segélyszervezet becslései szerint a buddhista többségű Mianmarban élő muszlim rohingja kisebbség legalább 6700 tagját gyilkolták meg augusztus vége és szeptember vége között a mianmari hadsereg tisztogató akciójában.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közölte, hogy az általa csütörtökön közzétett számok csak az erőszakos konfliktus első hónapjára vonatkoznak, és csupán becsült adatok, a valóságban még ennél sokkal több halálos áldozat lehetett az adott időszakban.

A szervezet munkatársai több mint 11 ezer, Mianmarból Bangladesbe menekült rohingjával beszéltek, és a tőlük szerzett információk alapján jutottak arra a becslésre, hogy legalább 6700 embert - köztük 730 gyermeket - öltek meg a mianmari biztonsági erők. Az áldozatok nagy többségét agyonlőtték, de több alkalommal irtottak ki a katonák teljes családokat azzal a módszerrel, hogy bezárták az embereket a házaikba, majd rájuk gyújtották az épületet - közölte Sidney Wong, az MSF munkatársa.

A rohingják még ma is menekülnek Mianmarból, és a menekülők arról számolnak be, hogy az utóbbi hetekben is érték őket erőszakos támadások - hangsúlyozta az MSF. A szervezet szerint túl korai volt a bangladesi és a mianmari kormány közötti megállapodás a menekültek visszatelepítéséről, mert semmi garancia nincs arra, hogy a visszatérő rohingják nem lesznek ismét erőszakos támadás célpontjai.

Az ENSZ legutóbb közzétett adatai szerint augusztus vége óta legalább 646 ezer rohingja menekült Bangladesbe a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint "a népirtás jegyeit" mutatja a mianmari hatóságok erőszakos fellépése a rohingjákkal szemben. A szervezet emiatt nemzetközi vizsgálat megindítását sürgette.

A mianmari hadsereg november közepén tette közzé saját belső vizsgálatának eredményeit, amelyet azonban független forrásból nem lehetett ellenőrizni. A hadsereg közlése szerint több mint 2800 muszlim rohingja szemtanút hallgattak meg, és ez alapján állítják, hogy mianmari katonák nem gyilkoltak meg és nem is bántalmaztak rohingjákat.