2024. április 20., szombat

Nem feledik a múltat

Elfogatóparancs a zágrábi Báni Palota támadói ellen

Horvátország egyelőre semmiféle követelést nem továbbított Szerbiának a zágrábi Báni Palota ügyében – nyilatkozta Nela Kuburović igazságügyi miniszter. Mint hozzátette, Horvátországban öt szerb állampolgár ellen tettek bűnvádi feljelentést a Báni Palota elleni rakétatámadás miatt. Horvátország egyelőre nem követelte a szóban forgó személyek kiadatását, és nem továbbította a bűnvádi feljelentés másolatát sem – részletezte Kuburović.

– Azt is fontos kiemelni, hogy Horvátország nem hajlandó eljárni Szerbia megkeresései ügyében. Ez a gyakorlat főleg azt követően vált mindennapossá, hogy Horvátországban elfogadták a Szerbiával a nemzetközi jogsegély tekintetében meghozott magán aktusok és megállapodások megsemmisítéséről szóló törvényt – fogalmazott Kuburović.

Horvátországban szerdán erősítették meg, hogy lezárult a Báni Palota elleni rakétatámadás ügyében indított vizsgálati eljárás, és a civil lakosság elleni háborús gaztett, valamint az államvezetés magas rangú képviselői elleni emberölési kísérlet címén hat – öt szerb és egy horvát – személy ellen tettek bűnvádi feljelentést. Mivel egyik gyanúsított sem tartózkodik Horvátországban, elfogatóparancsot adnak ki ellenük. A zágrábi Báni Palotát 1991. október 7-én érte rakétatámadás. A horvát fél álláspontja szerint a támadás célpontja Franjo Tuđman horvát elnök volt. Bár a támadás pillanatában Tuđman, Stjepan Mesić, Jugoszlávia elnökségének elnöke és Ante Marković, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság akkori miniszterelnöke is az épületben tartózkodott, egyiküknek sem esett bántódása. A támadásnak egy halálos áldozata volt.