2024. április 24., szerda

„Boszniát tiszteljük, a szerb entitást szeretjük”

A gazdaság mellett a védelem terén is segíti Szerbia Banjalukát – Vulin a daytoni megállapodás tiszteletben tartása mellett szállt síkra

Bosznia-hercegovinai hivatalos látogatásának második napján Milorad Dodikkal, a szerb entitás elnökével tárgyalt ma Banjalukában Aleksandar Vulin védelmi miniszter. Megbeszélésük során kiemelték a daytoni békeszerződés fontosságát és alkalmazását. Vulin hangsúlyozta, hogy Szerbia a szerződés végrehajtásának egyik szavatolója, s továbbra is azzal összhangban kíván politizálni. Dodik megjegyezte, elégedett azzal a változatlan és határozott szerbiai állásponttal, melynek értelmében Belgrád tiszteletben tartja Bosznia-Hercegovina területi integritását és belső megoszlását is, mely a három államalkotó nemzet két entitásának meglétén alapszik. Dodik a Vulinnal való tárgyalásokat követően közölte az újságírókkal, méltányolni kell, hogy Szerbia a daytoni megállapodás egyik tiszteletben tartója. Rámutatott arra is, hogy a boszniai Szerb Köztársaság legjelentősebb kereskedelmi-gazdasági partnerének Szerbia számít. Vulin a sajtótájékoztatón is Dayton fontosságáról szólt.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Tiszteletben tartjuk Bosznia-Hercegovina területi integritását. Számunkra elfogadhatónak számít minden olyan megállapodás, amely a két entitás és a három államalkotó nemzet között születik meg. Bármilyen döntés születik is ilyen megállapodás nélkül, eleve veszélyesnek számít, s beláthatatlan következményekkel járhat. Szerbiának a régióbeli stabilitás, a béke a legfontosabb. Azt akarjuk, hogy a boszniai Szerb Köztársaság sikeres legyen, fejlődni tudjon, erre pedig nincs lehetőség béke nélkül a régióban – húzta alá nyilatkozatában a védelmi miniszter.

A tárcavezető arról is szólt Banjalukában, hogy a régió minden államának a támogatására szükség van a stabilitás fenntartásához. Úgy fogalmazott: Szerbia Boszniát őszintén tiszteli, a boszniai Szerb Köztársaságot pedig őszintén szereti.”

A politikusok bejelentették, hogy szorosabbra fűzik az együttműködés szálait a védelem terén. Szerbia sokat segít a boszniai szerb entitásnak a gazdasági fejlődés terén, a védelmi rendszer kiépítésében azonban még számos lehetőség nyílik a segítség megadására. Első lépésként szerbiai támogatással javítják majd meg Paléban és Bijeljinán a boszniai szerb katonai repülőgépek és tankok meghibásodott motorjait. A megállapodást Željka Cvijanović, az entitás miniszterelnöke is üdvözölte.

Egy nappal korábban Marina Pendeš boszniai védelmi miniszterrel találkozott Aleksandar Vulin. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti kooperáció megfelelő szinten van, de javítható. Jövőre az oktatásügy és a katasztrófavédelem területén lehetne az eddiginél is szorosabb kapcsolatokat kialakítani. A béke, a biztonság és a régió stabilitása közös célja mindkét államnak – hangzott el ezen a találkozón. Vulin arra is kihasználta az alkalmat, hogy kritizálja Bakir Izetbegović elnökségi tag Koszovó függetlenségére vonatkozó kijelentését, és hogy követelje az Aleksandar Vučić elleni korábbi srebrenicai támadás felelőseinek előállítását.