2024. április 24., szerda

Jól szervezett adócsalás gyanúja

A vélt bűnbanda legalább 90 millió dinár adót sikkasztott el

A Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészség 36 személy ügyében indított vizsgálati eljárást. Közülük 16 személyt annak gyanújával tartóztatott le a rendőrség, hogy szervezett bűnbanda tagjaként 2015. január 1-től 2017 decemberéig a bűncselekmény ügyében való szervezkedés, a felelős személy által elkövetett visszaélés, pénzmosás és adócsalás bűncselekményét követték el. A gyanú szerint a bűnbanda 90 millió dinár adót nem fizetett be, és legalább 140 millió dinár törvénytelen haszonra tett szert. A rendőrségi közlemény szerint a rendőrség bűnvádi feljelentést tett a letartóztatott személyek ellen, előállította őket, az ügyészség pedig megkezdte a kihallgatásukat. A későbbiekben foganatosítandó intézkedésekről a kihallgatást követően döntenek.

A bűnbanda tagjait elsősorban Belgrád és Paraćin területén tartóztatták le. A szóban forgó csoportosulás megszervezésével E. H.-t gyanúsítják. E. H. (1962), a Faktor promet, a Focus mediator company és a Brantom enterprises limited U. K. London gazdasági társaságok felelős személye. A másik, szintén a szervezéssel gyanúsított személy Z. J. (1965), a Feniks medicom felelős személye, a harmadik pedig J. B. (1990), a Marketing solutions pro gazdasági társaság felelős személye.

A gyanú szerint E. H. felügyeletével és utasítására a bűnbanda tagjai 2015. január elején megalapították a nagy-britanniai illetékességű gazdasági társaságot, majd annak Macedóniában nyitottak bankszámlákat, végül pedig négy gazdasági társaságot alapítottak Szerbiában. A gyanú szerint ezt követően a vállalatok fiktív számlákat állítottak ki soha el nem végzett szolgáltatásokért, majd a különböző szerbiai vállalatoktól érkező pénzt a macedóniai számlákra utalták át. A pénzt Macedóniában felvették, majd készpénz formájában behozták Szerbiába, visszaadták az átutaló gazdasági társaságoknak, így kerülték ki ezek az adófizetés kötelezettségét. A szóban forgó időszakban legalább 17 gazdasági társaság legalább 518 millió dinárt utalt át a bűnbanda irányítása alatt álló számlákra.