2024. április 20., szombat

Moody's: stabil kilátással kezdik 2018-at Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Stabil kilátással kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei, mivel a térség erőteljes gazdasági növekedése lendületet ad a hitelkeresletnek és javítja a rendszerszintű eszközminőséget - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett éves európai szektorjelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 35 oldalas átfogó helyzetértékelésben közölte: a feltörekvő európai gazdaságokban 2,4-3,8 százalék közötti növekedési ütemeket vár 2018-ra, és arra számít, hogy az erős makrogazdasági háttér jövőre mérsékelten javítja a kinnlevőség-állomány minőségét a térségben.
A cég a magyar gazdaságban 3 százalék körüli növekedéssel számol 2018-ban.
A Moody's megállapítja, hogy a magyar, a szlovén és a román bankrendszer kinnlevőség-minősége már az elmúlt három évben is javult a jelentős mérlegtisztítási műveletek és a kormányzati intézkedések nyomán. A cseh és a szlovák bankrendszerben ugyanakkor továbbra is kockázatforrás az egyéni adósokkal és az ingatlanszektorral szembeni jelentős kitettség.
A lengyel bankrendszer fizetőképességi kockázatait mérsékelte, hogy a svájci frankban denominált ingatlanhitelek átváltását célzó törvénytervezetek az utóbbi időben "felpuhultak" - áll a Moody's csütörtöki elemzésében.
A hitelminősítő szerint a magyar bankrendszerben a kinnlevőség-állomány és a betétállomány -loan to deposit (LTD) - rátájának markáns javulása is segíti a hitelkihelyezés élénkülését. A Moody's grafikus kimutatása szerint a magyar bankszektor LTD-rátája a 2012-ben mért csaknem 120 százalékról 2016 végéig 80 százalék alá csökkent.
A Moody's csütörtöki londoni szektorelemzése felidézi, hogy a magyar bankrendszerre a cég pozitív kilátást tart érvényben.
A hitelminősítő tavaly júniusban javította pozitívra a magyar bankrendszerre adott kilátását. E pozitív kilátást a Moody's nemrégiben megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról.
Ezt a folyamatot más nagy londoni házak is kiemelték legutóbbi elemzéseikben.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap ismertetett éves kimutatása szerint Magyarország a térség azon gazdaságai között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
A feltörekvő európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított bank legfrissebb féléves összesítésében kimutatta, hogy a régióban az idei év elejével zárult tizenkét hónapban 18,1 százalékkal, 10,2 milliárd euróval, 46,5 milliárd euróra csökkent a rossz kinnlevőségek (NPL) összege.
Az új EBRD-jelentés kiemelte, hogy a vizsgált időszakban a közép- és kelet-európai régió két országának, Magyarországnak és Romániának sikerült 10 százalék alá csökkentenie szektorszintű NPL-rátáját, és a térség egyik gazdaságában sem volt már 20 százalék feletti rosszhitel-ráta.
A Standard & Poor's idén augusztusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar államadósság befektetési ajánlású, BBB mínusz/A-3 osztályzatának kilátását, és ehhez fűzött indoklásában kiemelte: véleménye szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javítja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's és a Fitch Ratings tart érvényben pozitív kilátást a magyar államadós-besorolásra. A Moody's magyar szuverén osztályzatának kilátása stabil.