2024. április 19., péntek

Egyre magasabbak az épületek

Holnap összeül az újvidéki képviselő-testület, 29. ülésén nagyobbrészt területrendezési tervek megváltoztatásáról vitáznak majd a városi honatyák. Szó lesz a szolidáris segély (13. fizetés) kifizetéséről is, amelyet az újvidéki közvállalatokban kapnak majd a dolgozók.

A területrendezési tervek megváltoztatására az esetek zömében azért van szükség, mert magasabb épületeket szeretnének építeni a korábban engedélyezett emeletszámnál. A szegény családoknak épített lakásokat (felvételünkön) csak meghatározott szabályozás mellett lehet eladni, erről is dönteniük kell a tanácsnokoknak (Ótos András felvétele)

A területrendezési tervek megváltoztatására az esetek zömében azért van szükség, mert magasabb épületeket szeretnének építeni a korábban engedélyezett emeletszámnál. A szegény családoknak épített lakásokat (felvételünkön) csak meghatározott szabályozás mellett lehet eladni, erről is dönteniük kell a tanácsnokoknak (Ótos András felvétele)

Egyelőre 14 napirendi pont szerepel az ülés bejelentőjén, de megtörténhet az is, hogy további napirendipont-kiegészítéseket terjesztenek be utólag. A városi tanácsnokok megvitatják majd a ledincei Ševinjak és a Pejin szállás egyes részeinek a rendezési tervét, valamint döntenek majd a bakolci Fruška gora utcától nyugatra elterülő településrész rendezési tervének a kidolgozásáról. A klisai Kis Belgrád és Pétervárad központja egy részének a rendezési tervéről is vitát nyitnak.

A területrendezési tervváltoztatások többi része a meglévő tervek módosításáról szól, pl. a város egyes részeiben szükség mutatkozik az arra vonatkozó szabályzat megváltoztatására, hogy milyen magasak lehetnek az objektumok, illetve azt, hogy hol engedélyezett és hol nem az új objektumok építése.

Ezzel összhangban tervben van, hogy egy emelettel magasabbra építhetik a Szlovák és a Valentin Vodnik utca kereszteződésére tervezett épületet. A tanácsnokok elé kerül a városközpontjára vonatkozó területrendezési terv is, amely egy emelettel többet engedélyez a Zmaj Ognjeni Vuk és a Kraljević Marko utcák találkozásánál elhelyezkedő objektumokon (öt emelet helyett hat). A Pirosi és a Párizsi kommün utcák kereszteződésénél megváltoztatják a Pirosi utca 120–122. alatti területre vonatkozó tervet, a változás elfogadása után már nem szabad parcellaként szerepel majd, mivel egy trafóállomás és egy föld alatti garázs épülhet ezen a helyen. Érdekesnek tűnik a Jaša Tomić sugárút, a Gagarin utca, a Péter király sugárút, a Pirosi utca és a Párizsi kommün utca között elterülő városnegyed területrendezési tervének a megváltoztatása is, itt ugyanis egy 90 négyzetméteres bolt miatt tervezik megváltoztatni a környék arculatát. Egy magánkézben lévő kiskereskedés kérvényezte a változásokat, amelyeket a bírálóbizottság elfogadott. Arról van szó, hogy az eddigi terv arra kötelezte a bolt tulajdonosát, hogy zöld övezetet alakítson ki az önkiszolgáló mellett, a legújabb módosítás viszont csak ajánlja a fák, cserjék ültetését és karbantartását.

A területrendezési terv módosításain kívül szó lesz a parkolási díjak megfizettetésével megbízott Parking servis közvállalat működési tervének a módosításáról is, történik ez annak érdekében, hogy a dolgozóknak decemberben kifizethessenek 22.060 dináros szolidáris segélyt. A 021.rs hírportál emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület legutolsó ülésén döntést hoztak többek között arról is, hogy a városi közvállalatokban (kivéve a Vojvodina Sport- és Üzletközpontot, valamint a Stan közvállalatot) engedélyezik a szolidáris segély (13. fizetés) kifizetését. A Parking servis akkor még kimaradt a „buliból”, mert ennek a közvállalatnak a felügyelőbizottsága késett a szükséges döntések meghozatalával.

A csütörtöki ülésen szó lesz még a városi tulajdonban lévő ingatlanok értékesítéséről is. A döntést azért szükséges meghozni most, mert csak így adhatók el a nemrég befejezett szociális lakások, amelyeket hátrányos helyzetű családoknak épített a város, és amelyek lényegesen olcsóbbak, mint amannyiért a szabad ingatlanpiacon lehetne értékesíteni őket. A tanácsnokok arról is döntenek holnap, hogy a Jugovićevo kaszárnyához tartozó parcellák egy része köztársasági tulajdonból városi tulajdonba kerül.