2024. április 25., csütörtök

Közös örökségünk megőrzéséért

Vidékünk barokk örökségének kutatása 2000-ben kapott lendületet, amikor a Szabadkai Városi Múzeum egy európai program keretén belül részt vett A barokk útjai elnevezésű kutatásban. A korszak jelentős tárgyi örökséggel rendelkezik Bácskában, és ennek feltárása a közeljövőben magasabb szintre léphet köszönve az Együtt a közös jövőért és a közös kulturális örökségért elnevezésű IPA Magyarország–Szerbia Határon átnyúló együttműködési programnak.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A projektumról szerdán egy sajtótájékoztató keretein belül tudtunk meg többet, amelyen részt vettek a projektumban szereplő intézmények képviselői; a Városi Múzeum részéről Hulló István igazgató és Korhecz Papp Zsuzsanna főrestaurátor, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet részéről Silling Léda igazgató, míg a projektvezető bajai Türr István Múzeum képviseletében Kovács Zita igazgató.

– A bajai Türr István Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum közötti együttműködés nagy múltra tekint vissza, számos néprajzi, művészeti, kultúrtörténeti projektumon dolgoztunk együtt az elmúlt évtizedekben, és ez vezetett a legújabb közös projektunkhoz. Jelen projektumban olyan kulturális örökséget, szellemi, tárgyi és építészeti örökséget igyekszünk megmenteni, feltárni, konzerválni, felújítani, és a közönségnek könyvek, kiadványok, konferenciák formájában bemutatni, amelyekről azt gondoljuk, hogy közös kincsünk, és közös érdekünk ezen dolgoznunk – hallhattuk Kovács Zitától.

A tervek szerint a projektum keretein belül megvalósul egy vándorkiállítás, megszületik több kiadvány, köztük két négynyelvű monográfia, és konferenciákra is sor kerül. A műemlékvédelmi intézet jóvoltából egy foglalkoztató füzetet adnak ki, amellyel a fiatalabb korosztály figyelmét is fel szeretnék hívni kulturális örökségünkre. Ezt a célt szolgálja a középiskolások részére tervezett nyári tábor is. Emellett sor kerül a restaurátorok találkozójára, amelynek egyik helyszíne Szabadka, a másik pedig Baja lesz, ugyanakkor megújul a bajai múzeum restaurátor-műhelye is.

A projektum értéke 200 000 euró.