2024. április 23., kedd

Vészjósló népesedési mutatók

Nagybecskereken aggasztóan sok a kiskorú szülők száma

A nagybecskereki önkormányzat intézkedései ellenére Nagybecskerek és egész Közép-Bánát demográfiai képe kedvezőtlen.

A támogatások ellenére a mutatók rosszak  (Fotó: Kecskés István)

A támogatások ellenére a mutatók rosszak (Fotó: Kecskés István)

Külön gondot okoz az, hogy Nagybecskereken tavaly 21 kiskorú lány szült gyereket, hangzott el szerdán Slavica Đukić-Dejanović népesedési politikával és demográfiával megbízott tárca nélküli miniszter látogatásán. A miniszter tárgyalt Nagybecskerek város vezetésével, majd pedig a városháza dísztermében Szerbia népesedési problémáiról beszélt. Mint mondta, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a Szerbiában élők száma évente 35-38 ezerrel csökken.

Szerinte a kiskorú anyák magas száma arról tanúskodik, hogy a szexuális nevelés Szerbiában és Vajdaságban még nincs kellő szinten és még tabutémaként kezelik, valamint az oktatási programokban sincs kellőképpen képviselve. Annak ellenére, hogy egyes mutatók szempontjából Nagybecskerek város a jobbak között van, az összkép mégis kedvezőtlen. A vidéken élők átlagéletkora 42,5 év. A legnagyobb probléma az, hogy a Béga-menti városban tavaly minden ezer lakosra 8 újszülött jutott, miközben ugyanebben az időszakban minden ezer lakosból 14-en távoztak az élők sorából. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a negatív népesedési tendencia már hosszabb ideje tart, függetlenül attól, hogy a helyi önkormányzat megpróbálja orvosolni a helyzetet. Ezen intézkedések nélkül pedig a helyzet nyilván még rosszabb lenne.

Slavica Đukić-Dejanović elmondta, hogy a negatív tendenciák csak az állam hathatós intézkedéseivel állíthatók meg. Közölte, hogy folyamatban van a gyermeket vállaló családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény elfogadása. Annak köszönhetően pedig 2018. július 1-jétől százezer dináros támogatást kap minden gyermeket vállaló szülő és növelik a második és a harmadik gyermek utáni támogatásokat is (250, illetve 230 ezer dinár a javaslat). Elmondása szerint az, hogy mind kevesebb gyerek születik, azt nem kizárólag a családok kedvezőtlen anyagi helyzete okozta. Szerinte az anyagi ösztönzések mellett a fiatalok értékrendszerében tudatosítani kell a család és a gyermekvállalás fontosságát. Jó hír, hogy a jövő évi szerbiai költségvetésben az eddiginél hatszor nagyobb összeget (600 millió dinárt) láttak elő a családtámogatásokra.

Közép-Bánátban 2016-ban 1538 baba született, 2850-en pedig távoztak az élők sorából. Vagyis tavaly 1312 személlyel többen haltak meg, mint ahányan születtek. Ezek a negatív tendenciák folytatódtak ebben az évben is. Nagybecskerek polgármestere, Čedomir Janjić elmondta, hogy a város az idén 120 millió dinárt fordított a család és gyermektámogatásra. Nagybecskerek volt az első város Szerbiában, ahol a mesterséges megtermékenyítésnél a korhatárt 45 évre emelte.