2024. április 24., szerda

A nagyok gyakran botlottak

A tenisztornákon általában szép számmal születik meglepetés, és e tekintetben a 2017. esztendő sem jelentett kivételt. Mi több, a nagyok gyakran botlottak meg, és például Roger Federer, aki csak öt meccset veszített az idény során, két váratlan vereséggel is feljutott az ATP választásában kialakult öt közé. Az ATP-tornákon – nem számítva a Grand Slameket – az orosz Jevgenyij Donszkoj dubaji, éppen Federer elleni sikere került az első helyre, s ott láthatjuk Rafael Nadal, Andy Murray és Stan Wawrinka meglepő kudarcait is. Ilyen „erős” mezőnyben tehát nem sok voksot kaphatott Filip Krajinović Sam Querrey elleni, Györe László Fernando Verdasco feletti és Fucsovics Márton Karen Hacsanov elleni győzelme sem.

A nagy meglepetések ötös listája: 1. Donszkoj–Federer 3:6, 7:6, 7:6, Dubaj, negyeddöntő. 2. Shapovalov–Nadal 3:6, 6:4, 7:6, Montreal, nyolcaddöntő. 3. Goffin–Federer 2:6, 6:3, 6:4, London, elődöntő. 4. Džumhur–Wawrinka 7:6, 6:3, Dubaj, 1. forduló. 5. Pospisil–Murray 6:4, 7:6, Indian Wells, 2. forduló.

A dubaji női ITF-tornán is tegnap a fentiekhez mérhető meglepetés történt, hisz az első helyen kiemelt magyar Babos Tímeát az alig ismert orosz Polina Monova ütötte ki két játszmában. Jól játszott viszont másik két magyar. Gálfi Dalma nyert a holland Michaëlla Krajicek ellen, és a következő körben annak romániai névrokonával, Mihaela Buzărnescuval játszik, míg Stollár Fanny a tapasztalt szlovák Jana Čepelovát múlta felül, következő ellenfele pedig a szlovén DalilaJakupović lesz. Ivana Jorović ugyanott hosszú, háromjátszmás meccsen kikapott az orosz Valentyina Ivanyenkótól.