2024. április 19., péntek

Németh Zsolt: az EU-ban a visegrádi együttműködés a legsikeresebb

Kétnapos találkozót tartanak a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) parlamentjeinek külügyi bizottságai Budapesten. A rendezvényt szerdán megnyitó Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Unión (EU) belül a visegrádi országok együttműködése a legsikeresebb.

Előadásában Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott: Magyarország "természetes szövetségese" a nyugat-balkáni térségnek, amely nemcsak földrajzilag, hanem kulturálisan is Európa része.
Maciej Popowski, az Európai Bizottság európai szomszédságpolitikáért és bővítési tárgyalásokért felelős főtitkárhelyettese kiemelte, hogy az EU elkötelezett a Nyugat-Balkán integrációja mellett, a bővítési folyamat azonban csak akkor lehet sikeres, ha azt nemcsak a tagállamok közössége, hanem a lakosság is támogatja.
Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a visegrádi négyek Közép-Európa déli kiterjesztéseként tekintenek a Nyugat-Balkánra, amelyet teljesen körülvesz az EU.