2024. április 25., csütörtök

Uniós szóvivő: a V4-ek csütörtöki tanácskozása lehetőség

A visegrádi négyek, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben tervezett találkozója lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők megbeszéljék és egyeztessék hozzájárulásukat, vállalásaikat az unió átfogó  migrációs és bevándorlási politikájával kapcsolatban - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján szerdán.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a visegrádi négyek és Juncker  bizottsági elnök találkozója nem számít rendkívülinek, mint  ahogy az sem meglepő, hogy a  tervezett találkozó részvevői köre  kiegészül Paolo Gentilonival, Olaszország miniszterelnökével. Mint elmondta, Juncker számára fontos mindenfajta, egyeztetésre törekvő munka folytatása,  a bizottság elnöke ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy árok keletkezzen Európa keleti és nyugati fele között. Az Európai Bizottság   elnöke kiáll az unió egysége mellett - húzta alá.

A szóvivő kiemelte: ebből kiindulva  helyes, hogy az olasz miniszterelnök is részt vesz a szűk körű egyeztetésen, ugyanis a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozó középpontjában az Olaszországot jelentősen érintő migráció áll majd.

Prágai értesülések szerint a V4-ek nem változtatják meg álláspontjukat a migrációval kapcsolatban, de a csúcstalálkozón ki akarják mutatni szolidaritásukat a többiekkel, és közösen mintegy 35 millió eurós támogatást ajánlanak fel a líbiai határvédelem megerősítésére.