2024. április 16., kedd

Elfogyott a képviselők vitaideje

A parlamentben kevés szó esett a jövő évi költségvetésről

A köztársasági képviselők már harmadik napja vitatkoztak az állami költségvetési rendszerről szóló törvényre benyújtott módosítási indítványokról. Erre a törvényre a képviselők több mint 400 módosítási indítványt nyújtottak be, a legtöbbet a Szerb Haladó Párt képviselői. Az ellenzék igyekezett a munkarendi szabályzattal, vagy viszontválasszal reagálni ezekre az indítványokra, amelyeket a kormány azzal az indoklással vetett el, hogy nincsenek logikai összefüggésben az adott törvényszakasszal, amelynek a módosítását kérték.

A Demokrata Párt képviselői miután látták, hogy a parlament elnöklője nem kívánja félbeszakítani az indítványok kapcsán felszólaló képviselőket, akik közül többen is arra használták a felszólalásukat, hogy felelevenítsék a DP volt funkcionáriusait érintő botrányokat, többször is arra kérték Dušan Vujović pénzügyminisztert, fűzzön kommentárt a hatalmi koalíció által benyújtott módosítási indítványokra.

Vujović rámutatott, nincs joga elemezni egy parlamenti párt stratégiai fellépését, a benyújtott módosítási indítványok logikusak, ám jelen helyzetben nem tudják azokat a törvénybe iktatni, de ez nem azt jelenti, hogy a későbbiekben nem kerülnek be valamilyen formában.

Zoran Krasić, a Szerb Radikális Párt képviselője ugyanakkor kiemelte, hogy az SZHP módosítási indítványai nagyon jók, logikusak és jól kidolgozottak, így ő kész arra, hogy támogassa őket, hiszen  fejlesztő, innovatív és polgárbarát költségvetést eredményeznek. Aggodalmának adott hangot, hogy a parlamenti vita idejének lejárta után, valamint a szavazás napján végül a hatalmi koalíció visszavonja ezt a több száz, szavai szerint, kiváló módosítási indítványt.

Az idő hiánya okozta a legnagyobb aggodalmat az ellenzéki képviselők körében. Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom képviselője kiemelte, bűnvádi feljelentést tesz az elnöklők ellen, mert „meglopták a képviselők rendelkezésére álló időt”. Radoslav Milojičić, a DP képviselője a munkarendi szabályzatra hivatkozva kérte, hogy az elnöklő vessen véget az értelmetlen szónoklatoknak, hogy végre sorra vehessék a 2018. évi költségvetés megvitatását. Đorđe Vukadinović önálló képviselő felhívta figyelmet, hogy a parlament történetében még nem volt példa arra, hogy a hatalmi koalíció több mint 600 olyan módosítási indítványt nyújtson be, amit elvet a kormány, s mindezt csak azért, hogy kihasználva az indítványok benyújtásának jogát, húzza az időt. Mint kiemelte, a hatalmi koalíció célja, hogy ne lehessen hozzászólni a fontos törvényekhez.

Aleksandar Martinović, az SZHP képviselője erre azzal reagált, hogy kész felkínálni a zsebkendőjét az ellenzéki képviselőknek, hogy együtt sírjanak, mert az SZHP képviselői éltek a jogaikkal.

Az SZHP képviselői felszólalásukkor több olyan adatra is rámutattak, amelyek a 2018. évi költségvetés fontos elemei. Žarko Mićin elmondta, hogy a gazdaság fejlesztésére 15 milliárd dinárt irányoz elő a költségvetés, ami több száz munkahely megnyitását teszi majd lehetővé. A képviselők ugyanakkor kiemelték a mezőgazdasági támogatásokat és az úti infrastruktúra fejlesztését is. Ezúttal is megemlítették a több városban, négyzetméterenként kedvező áron, a következő 10 évben épülő lakásokat, aminek kapcsán Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője kifogásolta, hogy nincs feltüntetve a jövő évi költségvetésben. Erre Vujović reagált, elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben egymilliárd dinárt irányoztak elő a Nemzeti Lakhatáshitelek Biztosító (NKOSK) részére. Az első lakások ebből az összegből épülnek majd. Kiderült azonban, hogy az első lakások csak 3-4 éven belül készülnek el. Négyzetméterük Belgrádban 550 euró, más városokban azonban ennél csak olcsóbb lehet.

Délután öt órakor a képviselő többsége számára elfogyott a vitára szánt idő, így már csak azok a képviselők indokolhatták meg a benyújtott módosítási indítványukat, akik addig nem használták ki a rendelkezésükre álló időt. Kiürült a tanácsterem mire eljutottak a 31 pontból álló napirend 3. pontjához, a 2018. évi költségvetésről szóló törvény megvitatásához. Erre több mint 900 módosítási indítvány érkezett.