2024. április 20., szombat

Négy ajánlat érkezett a belgrádi repülőtér koncessziós irányítására

A kínaiak elálltak az üzlettől

Három külföldi konzorcium és egy cég szeretné 25 évre bérbe venni a belgrádi Nikola Tesla Repülőteret: egy svájci–francia cégszövetség, melynek tagjai a Zürichi Repülőtér, az Eifagge és a

Meridiam Eastern Europe Investments, az indiai–görög GMR infrastructure limited–Terna, a dél-koreai–török–ciprusi Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure konzorcium, valamint a franciaVinci Airports.

Nem nyújtotta be pénzügyi ajánlatát a kínai HNA–China National Aero-Technology konzorcium (melyhez a ciprusi Severika is társult), noha minősített ajánlattevő volt, s számítottak rá a versengés

második szakaszában.

A Szerb Köztársaság Kormánya és a Nikola Tesla Repülőtér az idén február 10-én tette közzé a nyilvános felhívást a potenciális koncesszionáriusok számára.

Ana Brnabić kormányfő korábban azt mondta, hogy december 25-éig meghozzák az előzetes döntést, azaz kiválasztják a legjobb ajánlattevőt, valamint hogy a kiválasztott koncesszionárius azonnal befizethet az államkasszába 350–450 millió eurót. A miniszterelnök azt ígérte, hogy a koncessziós szerződés tökéletesen átlátható lesz, és hogy a leendő bérlő évente térítést is fizet.