2024. március 28., csütörtök

Lecsap az állam az interneten illegálisan árusítókra?

Szerbiában is egyre nagyobb méreteket ölt az e-kereskedelem

A jelekből ítélve az állam komolyan készül arra, hogy útját állja az illegális e-kereskedelemnek.

– Rendszerbeli megoldást készítünk, hogy szavatoljuk az internetes kereskedelem, főleg a jövedéki áru közösségi hálókon történő eladásának virtuális felügyeletét – nyilatkozta Ivan Bošnjak, az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium államtitkára.

– Az e-kereskedelem a fejlett országokban mindennapos dolog, nálunk még gyerekcipőben jár, ám a legutóbbi becslések szerint máris túlszárnyalta a piaci szürkegazdaságot. A Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium igyekszik tájékoztatni a polgárokat az internetes kereskedés minden csapdájáról és a fogyasztói jogokról. Kifejlesztették az e-Trustmark internetes védjegyet is, amely a minőséget jelzi, s amely a biztonságos és legális elektronikus kereskedelem garanciájának számít – ismertette Bošnjak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknak, akik a Facebookon vagy az Instagramon kínálják árujukat, tudniuk kell, hogy a piaci felügyelőség ellenőrzi az ilyen illegális üzletelést.

– A felügyelők külön figyelmet fordítanak a dohány és a dohánytermékek internetes forgalmazására, a szellemi tulajdonjog védelmére, valamint a különféle ügynökségi és kisipari szolgáltatásokról szóló hirdetésekre. Ezeket az ellenőrzéseket a felügyelőség önállóan vagy a rendőrséggel együttműködve végzi. Tudomásom szerint most a diétás táplálékkiegészítők illegális internetes árusításának megakadályozására készítenek tervet – mondta Bošnjak. Hozzáfűzte: Szerbiában 40 különféle felügyelőség működik, az inspektorok átlagéletkora azonban 54 év, tehát fontolóra kell venni, hogyan fogják majd feltölteni a felügyelőségi munkahelyeket fiatal munkaerővel.