2024. április 24., szerda

Za društveno dobro

Od proleća se planira redovno paljenje pećnice u Hajdukovu

Seosku pećnicu za pečenje hleba su svečano otvorili ove godine u Hajdukovu.

Povodom praznika novog hleba, na primeru kako su nekada pekli hleb, Oskar Mauer, vinar, je za opšte dobro predložio da se izgradi pećnica u selu. Prema njegovim rečima ni u prošlosti nisu svi imali pećnice, već su se ljudi udružili i zajedničkim snagama je izgradili. Dok bi se pekao hleb oni su pijuckali vino i razgovarali.

- Cilj izgradnje pećnice pored društvene koristi je i naturalizacija kulture hleba. Naime, Bačka je najpoznatiji proizvođač pšenice, i žito bi trebalo da zauzme važnu ulogu u životima ovdašnjih ljudi. Voleli bi da probudimo ljude da imaju privrženosti prema rodnom kraju. Raduje me što su meštani prihvatili ovu pećnicu i da su počeli tu i tamo nešto spremati u njoj, iako će njeno zvanično korišćenje da se organizuje posebno. Planiramo da se nedeljno loži pećnica od proleća. Korišćenje će biti besplatno, jer je izgrađena za društveno dobro. Ja verujem da će da funkcioniše, niko neće izvlačiti novčanu dobit, već će služiti za izgradnju dobrih međuljudskih odnosa - rekao je Oskar Mauer.

Sagovornik nam je rekao i to da će zajedno sa samopravom izraditi kalendar manifestacija za januar-februar koji se odnosi na pećnicu, ne mislimo samo na Hajdukovo, već i na celu mađarsku zajednicu.

Prva manifestacija će biti takmičenje u pravljenju bačkog hleba, promovisanje žita i hleba, sa ciljem da se privuče što veći broj meštana i proizvođača. Proglašavanje rezultata će biti praznik novog hleba, na dan Svetog Stevana.