2024. április 23., kedd

Másolással keres milliókat a Brif

Az óbecsei önkormányzat médiapályázatán indult portál átvett anyagokat jelentet meg az oldalán

Egyetlen copy-paste mozdulattal keresett hat hónap alatt egymillió dinárt a péterváradi Brif media net doo.

Nem minden „helyi” újságíró tudja: ez az óbecsei községháza (Fotó: Fehér Rózsa)

Nem minden „helyi” újságíró tudja: ez az óbecsei községháza (Fotó: Fehér Rózsa)

A Brif nevű weboldal az Óbecse színessége nevű projekthez kapott támogatást az óbecsei önkormányzattól, ezért cserébe májustól októberig 24 helyi tartalmat kellett volna közzétennie a honlapján, ami nagyjából heti egy anyagot jelent. Pályázatában a község legfontosabb eseményei közül főleg a nemzeti közösségek, valamint a mozgáskorlátozott és sérült személyek igényeit kielégítő hírek fontosságát emelték ki a szerzők, ezzel szemben a Brif összes megjelent anyaga más forrásból származik, és egyetlen óbecsei vonatkozású, szerzői cikk sincs az oldalon. Az ismeretlen „tollforgató(k)” olyannyira nem ismeri(k) a helyi viszonyokat, hogy hat óbecsei hírt törökbecsei fotóval illusztrált(ak).
A jelek szerint igen szerény kapacitással és ambícióval működő Brif az önkormányzat januári médiapályázatán indult. Aleksandar Đekić, a Mojbecej.rs hírportál felelős szerkesztője szerint érthetetlen, hogy a szakértői bizottság miért ítélte meg ilyen komoly támogatást egy ismeretlen, a pályázat megjelenése előtt 11 nappal alakult, nem helyi médiának. Đekić, aki egyben a Mojbecej.rs portált működtető Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) elnöke is, elmondta: a BUM a közfinanszírozásokat felügyelő koalíció részeként nyomon fogja követni a szerződéses kötelezettségek teljesítését, és ha ezekben hiányosságokat tapasztalnak, követelni fogják az önkormányzattól a támogatásként megítélt összeg visszaszerzését.
A Brif media net doo ebben az évben nyolc médiapályázaton összesen 110 ezer eurót nyert a dél-bácskai körzet hét községében (Újvidéken, Karlócán, Petrőcön, Verbászon, Szenttamáson, Óbecsén és Palánkán), de a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság pályázatán is szerencsével járt.
Óbecsén 2017-ben két alkalommal jelent meg médiapályázat, ezeken összesen hatmillió dinárt osztottak ki. Legtöbb pénzt, 2,1 millió dinárt, a TV Bečej nyert, a Brifet egymillió dinárral támogatta az önkormányzat, míg a Mozaik nyomtatott és elektronikus változatának, valamint a BUM-nak 850.000 dinárt ítéltek meg. A Cross media ügynökségnek (Naxi Active Rádió) 450.000, a Bečejski daninak 300.000, a Dnevniknek 250.000 és a Webinfónak 200.000 dinár jutott.