2024. április 20., szombat

Hatékony válasz a bántalmazásra

A társadalom számára is egyértelművé vált: a családon belüli erőszak megelőzése közös feladatunk

Kedden a tartományi ombudsman szervezésében tartották meg a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvény hat hónapjáról szóló tanácskozást a képviselőházban, több mint 120 résztvevővel.

A kutatások alapján az általános iskolákban a negyedikesek 48 százaléka volt már bántalmazás áldozata (Fotó: Dávid Csilla)

A kutatások alapján az általános iskolákban a negyedikesek 48 százaléka volt már bántalmazás áldozata (Fotó: Dávid Csilla)

A jelenlevők az illetékes intézmények, intézetek, civil szervezetek, különféle tanácsadó központok képviselői voltak, akik a bántalmazás jelenségével és megelőzésével foglalkoznak.
Dragin Ankica, a tartományi ombudsman tanácsosának elmondása szerint kulcsfontosságú az illetékes szervek közötti tapasztalatcsere. Éppen ezért a tartományi polgári jogvédő intézménye tizenkettedik alkalommal szervezte meg az említett konferenciát.
– A tartományi ombudsman fontosnak tartja azt, hogy az intézmények, intézetek, civil szervezetek, tanácsadó központok és a független szakértők közötti kommunikációt magasabb szintre emelje. Mindezt azért, hogy a bántalmazással szemben egységes és hatékony intézményes választ adjanak. A családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvény hatalmas előrelépésnek számít, hiszen a bántalmazás árnyalatnyi kérdéseire is választ ad, és megfelelő lépéseket ír elő. A különféle felmérések alapján elmondhatjuk, hogy a feljelentések száma emelkedett. Ez egyebek mellett arra is utal, hogy az erőszak egyre kevésbé számít elfogadható viselkedésformának a társadalomban, továbbá a nők bátrabban veszik fel a harcot a bántalmazással szemben – tette hozzá Dragin Ankica.
Nevena Petrušić, a niši Jogtudományi Kar professzora az elmúlt kilenc évben folytatott felmérés eredményeiről számolt be. A felmérést az újvidéki, belgrádi és a niši Alapfokú Bíróságon végezték. Az előző évektől eltérően emelkedett az őrizetbe vételek száma. Kiemelte, hogy a bűnösséget kimondó ítéletek száma emelkedett, ez eléri a 92 százalékot. A felszabadító ítéletek száma pedig csökkent. Szavai szerint most már a környezet számára is egyértelművé vált: olyan elterjedt jelenségről beszélünk, amelynek megelőzése mindannyiunk közös feladata.
Illés Marina az Autonóm Női Központ munkatársaként a civil szervezet keretében egy projektumot vezet. Ennek a témája a fiatalkori párkapcsolatokban jelentkező bántalmazás. A projektumban 15 szerbiai középiskola tanulói és tanárai vesznek részt. Elmondása szerint a nőkkel szembeni erőszak igen elterjedt az iskolákban. A kutatások alapján az általános iskolákban a negyedikesek 48 százaléka volt bántalmazás áldozata, a nyolcadikosok körében ez a szám eléri a 81 százalékot. A középiskolákban hasonló a helyzet. A fiatalokra is jellemzőek a különféle előítéletek, amelyek arra utalnak, hogy az áldozat hibája az ellene irányuló erőszakos viselkedés, illetve a szexuális zaklatás a felnőtté válás velejárója. Éppen ezért a központ munkatársainak ugyanazokkal a téves előítéletekkel kell szembenézniük, amelyek a felnőttek körében is jelentkeznek. A fiatalok oktatásában erre helyeznek külön hangsúlyt, a tanárokkal folytatott beszélgetések során pedig ismertetik azokat a módszereket, amelyekkel az iskola hatékonyan kapcsolódhat be a bántalmazás megelőzésébe.