2024. április 26., péntek
NŐI LABDARÚGÁS – MAGYARKANIZSA

„Vidéken is pontokat kell szereznünk”

Szezonvégi beszélgetés Vajda Fángyóval, a magyarkanizsai Metalmania vezetőedzőjével

A 2010-ben megalapított magyarkanizsai női fociklub számára az idei esztendő eléggé mozgalmasra sikerült, a Metalmania együttese ugyanis előbb többévnyi próbálkozás után megnyerte a legalacsonyabb osztályt, a II. liga északi csoportját, majd Balázs Bettináék sikeresen megvívták a lazarevaci Kolubara elleni osztályozós párharcot is, és feljutottak az I. ligába. A magasabb osztályban a Tisza menti csapat ötvenszázalékos teljesítménnyel zárta az őszt, az 5. helyen álló fehér mezesek lemaradása mindössze két pont a 2. helyen tanyázó leskovaci Lavice mögött. A magyarkanizsaiak számára hivatalosan november 26-án zárult az őszi idény, amikor az egyesület utánpótláscsapata is lejátszotta idei utolsó bajnokiját a Stajićevo otthonában. A győztes óécskai mérkőzés után beszélgettünk Vajda Fángyóval, a Metalmania edzőjével.

Újoncként milyen célkitűzésekkel vágtatok neki az új idénynek?

– Mivel a feljutás kivívása után úgy döntöttünk, hogy azoknak a lányoknak adunk esélyt, akik ezt a szép sikert elérték, óvatosak voltunk, és a ligában való maradást tűztük ki célul. Kíváncsiak voltunk, hogyan fognak teljesíteni, másrészről pedig nem is lett volna túl szép tőlünk, ha más játékosokkal indulunk neki az új idénynek.

Az I. ligától azt kaptátok, amire számítottatok is?

– Amikor megkaptuk a liga sorsolását, úgy számolgattunk, hogy nagyjából 10 pontot fogunk szerezni a pontvadászat első felében. Nos, ez a jóslat tökéletesen be is vált, hiszen 10 ponttal az 5. helyen állunk. Azzal már előzetesen is tisztában voltunk, hogy a mezőny az I. ligában nagyon kiegyensúlyozott, gyakorlatilag bárki bárkit legyőzhet. Egyedül arra nem számítottunk, hogy a Šumadija elleni idegenbeli találkozó ennyire rosszul fog sikerülni, az a 8:0-s vereség mindenkit nagyon megviselt.

Hazai pályán jól teljesítettetek, idegenben viszont nem sikerült pontot szereznetek. Mi az oka ennek a kétarcúságnak?

– Kragujevacon a kapushibák miatt gyorsan kaptunk három gólt, ami teljesen megtörte a csapatot, ott mindenki nagyon rossz napot fogott ki. A šabaci és a topolai mérkőzésen is mentális okai voltak a vereségnek, talán a hosszú utazás is közrejátszott abban, hogy a lányok nem úgy játszottak, ahogy azt elvártuk tőlük. Különösen a topolai vereség volt fájó, a Karađorđe pályáján mindenképpen pontot, pontokat kellett volna szereznünk.

A nyári szünetben mindössze egy játékost igazoltatok Barta Diana személyében, aki be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A téli átigazolási időszakban lesz-e változás a játékoskeretben?

– Télen szeretnénk 3-4 olyan játékost leigazolni, akik hozzásegítenének bennünket ahhoz, hogy vidéken is tudjunk pontokat szerezni. Ha ez összejön, akkor nem tartom kizártnak azt sem, hogy a bajnokság végén elcsípjük a második helyet. Mivel a jelenleg ezen a helyen álló leskovaci együttes csak két ponttal előz meg bennünket, ez nem is tűnik annyira lehetetlennek.

Az ősszel megkezdte szereplését a klub utánpótláscsapata is. Mennyire vagytok elégedettek a „kicsik” teljesítményével?

– Az U15-ös csapattal teljes mértékben elégedettek vagyunk. Nagy részük csak most kezdett el nagypályán focizni, és mint kezdők jól végezték a dolgukat. Van köztük pár tehetséges lány, akikkel szeretnénk komolyabban is foglalkozni. A Lackó ikrek, Rebeka és Réka, Visnyovszki Vivien, Sáfrány Tiana, Magosi Emese… Mind-mind jó kis futballisták lehetnek.

A Fejlesztési Liga őszi zárófordulójában 4:1-re vertétek idegenben a Stajićevo gárdáját. Ha minden igaz, ez volt az utolsó bajnokitok Metalmania néven.

– Igen, egy idő óta már terveztük a névváltoztatást, és a napokban Magyarkanizsa községtől megkaptuk az erre vonatkozó határozatot, így a jövő évtől már Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub néven fogunk versenyezni. A nyáron egyébként a lányok új melegítőjére már a klub új nevét nyomtattuk.

A Kolubara elleni osztályozós párharc visszavágójára meglehetősen sok néző látogatott ki. A klub sikereinek hatására nőtt-e az utóbbi időben a női labdarúgás népszerűsége Magyarkanizsán, illetve a Tisza menti régióban?

– Határozottan ki merem jelenteni, hogy vidékünkön jelentős mértékben nőtt a női szakág népszerűsége. Ez abból is látszik, hogy sokan érdeklődnek a női csapat eredményei iránt, a bajnokságban pedig szépen megemelkedett a hazai nézőszámunk. Ha folytatjuk a jó szereplést, remélhetőleg még jobban megnő az érdeklődés, és a Tisza mentén még több lány kezd el focizni.