2024. április 19., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Real Madrid–PSG a nyolcaddöntőben!

Előrehozott elődöntők és surranópályák a BL-sorsoláson
A sorsolás egyik résztvevője Xabi Alonso volt (Fotó: Beta/AP)

A sorsolás egyik résztvevője Xabi Alonso volt (Fotó: Beta/AP)

Több negyeddöntőnek, de akár elődöntőnek is beillő párosítást alakított ki a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek nyoni sorsolása. A második helyen továbbjutó klubok közül a csoportkörben a Tottenham mögött befutó, kétszeres címvédő Real Madrid járt a legrosszabbul, hiszen a csoportelsők közül megkapta a teljes torna egyik nagy esélyesét, a PSG csapatát. Ám nem csak ez a párosítás számít slágerösszecsapásnak, hiszen az angol bajnoki címvédő Chelsea a spanyol bajnokság toronymagas éllovasát, a Barcelonát kapta ellenfélnek.

Szokás szerint olyan csapatok is összekerültek, amelyek számára egyaránt nagy siker lenne Európa legjobb nyolc klubja közé kerülni az idei kiírásban – a Napolit kiütő Sahtar a Roma ellen akár rögtön tetézheti is európai sikerszériáját, és a Porto–Liverpool párosítás felei sem mondhatják magukat túlságosan pechesnek.

Első ránézésre a Manchester City és a Bayern dolga a legkönnyebb. A Premier League első helyezettje a svájci Basellel, míg a Bundesliga listavezetője a török Beşiktaşsal mérkőzik – utóbbiak nyilván nem ezt az jutalmat szerették volna váratlan csoportelsőségükért.

A nyolcaddöntő párosítása és a mérkőzések dátumai:

Juventus–Tottenham (február 13. / március 7.)

Basel–Manchester City (február 13. / március 7.)

Porto–Liverpool (február 14. / március 6.)

Real Madrid–Paris Saint-Germain (február 14. / március 6.)

Chelsea–Barcelona (február 20. / március 14.)

Bayern–Beşiktaş (február 20. / március 14.)

Sevilla–Manchester United (február 21. / március 13.)

Sahtar–Roma (február 21. / március 13.)

(A Beşiktaş hazai mérkőzése közép-európai idő szerint 18 órakor, a többi találkozó a megszokott 20.45-kor kezdődik.)

A torna negyeddöntőit április folyamán, az elődöntőket április végén, május elején, a döntőt pedig május 26-án rendezik Kijevben, az olimpiai stadionban.

Kemény dió a Zvezdának

A BL sorsolása után Nyonban a másodvonalnak számító Európa-ligában is kialakították az egyenes kieséses szakasz párosításait. Az El-csoportokból továbbjutó huszonnégy klub mellé a BL-csoportjában harmadik helyen végző nyolc csapat került, így jött össze a 32 gárda. A szerb klubok közül a Partizan talán egy fokkal szerencsésebbnek mondhatja magát, hiszen Miroslav Đukić csapata a cseh Plzeňt kapta ellenfélnek. A Crvena zvezda számára orosz riválist sorsoltak: a BL-ből ide kerülő, a torna befejező szakaszára is pályázó CSZKA Moszkva csapatát.

Izgalmas párharcnak ígérkezik továbbá a Dortmund–Atalanta, a Napoli–Lipcse és a Lyon–Villarreal is.

Az Al-Jazirával játszanak Zidane-ék

Kétszer is minimális eredményű győzelmet aratott az egyesült arab emirátusokbeli Al-Jazira csapata, míg eljutott az idei klubvilágbajnokság elődöntőjébe, ahol a Real Madriddal mérkőzik meg holnap 18 órától. A közel-keleti gárda az (egyetlen) nyolcaddöntőben az új-zélandi Auckland Cityt verte, a negyeddöntőben pedig a japán Urawa felett diadalmaskodott. A Real Madridnak aktuális BL-címvédőként egyenes útja volt az elődöntőig.

A másik ágon a mexikói Pachuca hosszabbításban verte a marokkói Wydad Casablancát. A Pachuca a Libertadores-kupa-győztes Gremióval mérkőzik ma 18 órától az első elődöntőben.

A Cityé a manchesteri derbi

Tizenegy pontra duzzadt a listavezető Manchester City előnye a Premier League-ben, miután Pep Guardiola csapata izgalmas mérkőzésen 2:1-re verte a Unitedet a hétvégi angol szuperrangadón. Az első félidő hajrájáig nem született gól a mérkőzésen, de már az első percektől a Városiak gyakoroltak nagy nyomást a pályaválasztóra. A jég a 43. percben tört meg, ekkor David Silva vágta be a labdát közvetlen közelről De Gea hálójába – az Ördögök védelme nem volt a helyzet magaslatán. A szünet előtt azonban még egy gyors találat született, Marcus Rashford élt a házigazda kevés helyzeteinek egyikével. A második felvonás sokkal kiegyenlítettebb játékot hozott, de az utolsó szó a hátvéd Nicolas Otamendié volt – gólja kísértetiesen hasonlított Silváéra. A sikernek köszönhetően a City már 11 ponttal jár üldözői előtt.