2024. március 28., csütörtök

Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán

Adán húsz hazai és külföldi egyesület kézilabdázója vett részt a nemzetközi korosztályos fiútornán

 A Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub rendezésében december 8. és 10. között tartották meg Adán és Moholon a 14. Mikulás-kupát. A két és fél napos tornán 20 magyarországi, szerbiai és vajdasági egyesület 500 utánpótláskorú fiú kézilabdázója lépett pályára három helyszínen 29 csapattal a nagypályás kézilabdában, illetve a legfiatalabbak minikézilabdát játszottak. Az adai és a moholi sportcsarnokban játszottak a 2001-es, a 2003-as és a 2005-ös korosztályhoz tartozó fiúk. A minikézilabdát Adán a baraparti iskola tornatermében bonyolították le, ahol a 2007-es korosztály és annál fiatalabb játékosok léptek pályára.

A nemzetközi torna ünnepélyes megnyitóját szombat este tartották az adai sportcsarnokban, ahol felvonultak a részt vevő egyesületek csapatai: a balatonboglári Neka (Nemzeti Kézilabda-akadémia), a Kanizsa, a Zenta, a kraljevói Sloga, a Pick-Szeged, a szabadkai Vojput, a Vrbas, a niši Mladost, a budapesti KSI, az Alsóörs, a palánkai Lavovi, a szegedi Tisza Volán, a Novi Beograd, a járeki Mladost, a temerini Mladost TSK, a Crvenka, az újvidéki Vojvodina és a Rastimo, a Kikinda, valamint a házigazda Potisje Pletex. A megnyitó végén a Mikulás édességet osztogatott a játékosoknak. A nemzetközi tornán péntek kora délutántól vasárnap estig zajlottak a mérkőzések. A Mikulás-kupa ünnepélyes eredményhirdetésére vasárnap este került sor, amelyen a szervezők részéről az adai férfi kézilabda egykori kiválóságai – Zapletán Károly, Bajúsz József, Sterbik Lajos, Siniša Iličin és Dragomir Jeremić – adták át a serlegeket és az érmeket a dobogós csapatoknak, illetve korosztályonként a torna legkiválóbb játékosainak, góllövőinek és kapusainak.

A kupa végeredménye – 2001-es korosztály: 1. Mladost (Járek), 2. Neka, 3. Sloga (Kraljevo). 2003-as k.: 1. Vojvodina (Újvidék), 2. Pick-Szeged, 3. Potisje-Pletex (Ada).2005-ös k.: 1. Pick-Szeged, 2. Lavovi (Palánka), 3. Vrbas. 2007-es k. (minikézilabda): 1. Potisje-Pletex, 2. Zenta, 3. Kanizsa.

A legjobb kapusok: Aleksandar Nikolić (Sloga), Hűvös László (Pick-Szeged), Széll Roland (Pick-Szeged), Tóth Dávid (Zenta). A legeredményesebb góllövők: Mirko Gaković (Mladost), Andrej Pergel (Potisje-Pletex), Ilija Ćirko (Lavovi), Urbán Tamás (Kanizsa). A legjobb játékosok: Zoran Ilić (Neka), Simo Šijan (Vojvodina), Bacsa Bálint (Pick-Szeged), Hulló Ákos (Potisje-Pletex).

Tóbiás József, a Potisje-Pletex elnöke lapunknak elmondta, hogy az idei Mikulás-kupán nagyon jó és színvonalas mérkőzéseket láthatott a közönség.

Immár tizennegyedik alkalommal szerveztük meg a Mikulás-kupát, amely iránt nagy volt az érdeklődés. A klubok hamar feltöltötték azokat korosztályokat, amelyek számára kiírtuk a tornát. Az idei Mikulás-kupa színvonalasabb volt a tavalyinál, hiszen pályára lépett a budapesti KSI, a magyarországi Nemzeti Kézilabda-akadémia, a Pick-Szeged, amelyek évről évre visszatérő vendégeink. A hazaiak közül számos kiváló klub játékosai szerepeltek. Először vett részt a tornán a Novi Beograd, amelynek 2003-as korosztálya már nyert országos bajnokságot. Nagyon szeretnénk megköszönni a támogatást Ada község önkormányzatának és a többi támogatónak, akiknek köszönhetően évről évre ilyen színvonalas tornát szervezhetünk, amelyre szívesen járnak vissza a magyarországi és a hazai csapatok is, mert tudják, hogy erős mezőnyben sok mérkőzést játszhatnak – nyilatkozta Tóbiás József