2024. április 25., csütörtök
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

„Infrastruktúra nélkül nincs fejlődés”

A szegénység csökkentését és az ország korszerűsítését szolgáló, fejlesztő állami költségvetésre van szüksége Szerbiának – emelték ki a Szerb Haladó Párt képviselői a parlament mai ülésén, a napirend második pontjára, a költségvetési rendszerről szóló törvényre benyújtott módosítási indítványok kapcsán.

A parlament napirendjén számos fontos törvény szerepel, így a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat, amely számos nagyberuházást irányoz elő, mint amilyen az újvidéki Žeželj-híd helyébe épülő új híd befejezése, erre 790 millió dinárt terveznek, de ennél is fontosabb projektum a Belgrád–Budapest gyorsvasút megépítése. A hatalmi koalíció képviselői arra használták ki felszólalásaikat, hogy kiemeljék az infrastruktúrát érintő projektumokat. Blaža Knežević, az SZHP képviselője a Belgrád körüli körgyűrű építési tervére mutatott rá, amely szerinte nemcsak tehermentesíti majd Belgrádot a forgalomtól, hanem felgyorsítja a fővároson való áthaladást. Képviselőtársa, Milena Turk, a környezetvédelemre hívta fel a figyelmet, a szennyvízhálózat kiépítését emelte ki, illetve a hulladékgazdálkodás jelentőségét, Dragana Barišić pedig az egészségügybe fektetett fejlesztésekre mutatott rá. Vladimir Orlić ugyanakkor elmondta, az SZHP támogatni fogja a négyzetméterenkénti 500 eurós lakások építését. Milimir Vujadinović pedig a Palicsi-tó revitalizációjába fektetett 780 millió dinárra hívta fel a figyelmet, ezt Szabadka város jövő évi költségvetéséből, illetve az állami büdzsé támogatásával valósítják meg.

Az SZHP-képviselők felszólalására az ellenzék a munkarendi szabályzatra hivatkozva reagált, mondván, hogy a képviselők kötelesek a napirendi pontról, illetve a benyújtott módosítási indítványról beszélni, a hatalmi koalíció képviselői viszont ezt a lehetőségüket arra használják ki, hogy önpromóciót tartsanak. Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatalmi koalíció képviselői szándékosan adtak át több száz olyan módosítási indítványt, amelyeket a kormány azzal az indoklással utasított vissza, hogy nincsenek logikai összefüggésben az adott törvényszakasszal. Šešelj kérdőre vonta a hatalmi koalíció képviselőit, hogy szándékosan próbálják-e ellehetetleníteni, hogy az ellenzék górcső alá vegye a 2018-as állami költségvetést.

A parlament napirendjén az idei évi, valamint a jövő évi költségvetés mellett szerepel a rokkantsági és nyugdíjalap idei és jövő évi pénzügyi terve, az állami költségvetési rendszerről szóló törvény, az egészségbiztosítási alap 2018-as pénzügyi terve is, de az adóval és különböző kötelező járulékokkal foglalkozó törvények is, illetve a munkatörvény, a külföldiek foglalkoztatásával foglalkozó törvény, a közalkalmazottak és a közszférában dolgozók fizetéséről szóló törvény, valamint a csődtörvény is. A napirenden szereplő 31 törvényjavaslatra a parlamenti képviselők több mint 2000 módosítási indítványt nyújtottak be. Ebből valamivel több mint 900-at a jövő évi költségvetésre vonatkozóan.